Vattenplaner kommer inte att skjutas upp

VATTENFÖRVALTNING. Besluten om planerna för vattenförvaltningen kan inte skjutas upp, enligt miljö- och energidepartementet. Men nu har regeringen tagit ett officiellt beslut om att göra en politisk prövning av de omstridda åtgärdsprogrammen.

Johanna Alskog

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har redan tidigare sagt att regeringen ska pröva förslagen till åtgärdsprogram för vattenförvaltningen för åren 2016-2021. På torsdagen fattade regeringen det formella beslutet om detta.

Exakt vad det kommer att innebära återstår att se, vilket förmodligen delvis beror på hur vattendelegationerna ute på länsstyrelserna väljer att förhålla sig till regeringens beslut. Många vattendelegationer står inför att fatta sina beslut om åtgärdsplaner- och program inom de kommande veckorna, allra senast den 22 december måste planerna vara beslutade, enligt EU:s vattendirektiv.

Beslutet innebär inte nödvändigtvis att regeringen kommer att ta över helt och hållet och fastställa åtgärdsprogrammen, enligt Annika Nilsson, handläggare vid miljö- och energidepartementets naturmiljöenhet.

– Det kan innebära att man låter vattenmyndigheterna fatta besluten, det kan också innebära att regeringen helt eller delvis fattar besluten, säger hon.

Beslut ska inte skjutas upp

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammen kan leda till att regeringen fastställer ett eller flera åtgärdsprogram, eller delar av åtgärdsprogram, men den kan också innebära att regeringen beslutar att någon myndighet ska göra det. Beredning pågår nu i Regeringskansliet.

ur miljö- och energidepartementets pressmeddelande

Det är drygt en månad kvar innan planerna ska vara beslutade och klara och departementet kan komma att behöva ytterligare underlag från vattenmyndigheterna, enligt Annika Nilsson. Men att skjuta upp beslutet ett år, vilket vattendelegationen för Västerhavet har begärt i en hemställan till regeringen, är inte möjligt.

– Tidpunkten är reglerad i miljöbalken. Det är ingenting regeringen kan ändra på, då måste det beslutas av riksdagen, säger hon.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00