Om  
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen inviger kontor på Grönland

EU öppnar nu kontor i Grönlands huvudstad Nuuk.

Johanna Alskog

På fredag reser EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och danska statsministern Mette Frederiksen till Grönland för att inviga EU:s kontor på ön, skriver Altinget.dk.

Den officiella öppningen av EU-kontoret kommer fyra år efter att USA öppnade en representation i Nuuk.

EU:s beslut att öppna ett kontor i Nuuk handlar om geopolitik. Det förklarade den finska kommissionären med ansvar för internationella partnerskap Jutta Urpilainen i samband med att EU-kommissionen presenterade sin Arktis-strategi år 2021.

– Geopoltiskt är EU alltså inte den enda aktören som är intresserad av Grönland. Så här kan vi vara mer på plats, mer synliga och ha en kontinuerlig politisk dialog med den grönländska administrationen och de olika aktörerna på Grönland. Det är viktigt, sade hon i en intervju med Altinget.dk.

Chef följer inte med i flytten från Bryssel

Danskan Rikke Søvsø Nielsen utsågs som chef för EU-kontoret hösten 2022, det vill säga innan kontoret var officiellt öppnat. Hon skulle förbereda flytten av kontoret från Bryssel till Nuuk och även själv flytta med. Men de planerna är ändrade och ännu finns ingen ny ordinarie chef, enligt EU-kommissionens representation i Köpenhamn, skriver Altinget.dk.

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00