Sverige gör stort tapp i omfattande klimatgranskning

Efter att ha toppat listan i flera år fram till 2021, gör Sveriges klimatinsatser ett drastiskt hopp neråt i den kartläggning som genomförs i samarbetet med Climate Change Performance Index. Det är framför allt den förda klimatpolitiken, där Sverige tappar 24 platser, som drar ner helhetsresultatet.

Den förda nationella och internationella klimatpolitiken gör att Sverige tappar topplacering i rankningen CCPI, som bland annat inte premierar kärnkraftssatsningar. <br>
Den förda nationella och internationella klimatpolitiken gör att Sverige tappar topplacering i rankningen CCPI, som bland annat inte premierar kärnkraftssatsningar.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Jacob Hederos

Den återkommande granskningen CCPI som genomförs i ett samarbete mellan Germanwatch, NewClimate Institute och CAN, har sedan 2005 kartlagt ett stort antal länders klimatinsatser. Hittills har inget land förtjänat att ta sig in på pallplats, men efter att ha klättrat upp i toppen 2014 har Sverige kämpat om ”förstaplaceringen” med Danmark under de flesta av de senaste åren.

Men i 2024 års rankning som publiceras på fredagsförmiddagen tappar Sverige fem placeringar på listan, och landar på en 10:e plats. Danmark innehar fortsatt ”förstaplatsen”.

Utsläppen viktas högst

Kartläggningen görs via fyra huvudkategorier:

  • "Växthusgasutsläpp" (40 procent av totalpoängen)
  • "Förnybar energi" (20 procent av totalpoängen)
  • "Energianvändning" (20 procent av totalpoängen)
  • "Klimatpolitik" (20 procent av totalpoängen)

Totalt 14 indikationer inom de fyra kategorierna beaktas.

Läs mer om metod och rapporten hos CCPI.

Orsaken ligger framför allt i den förda politiken nationellt och internationellt, som bidrar till att landet tappar 24 platser och landar på en 37:e plats inom den faktorn.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00