Om  
Fredrik Hannerz

Sverige får plats i ny klimatfond för östra Europa

Sverige får en plats i investeringskommittén för Moderniseringsfonden, avsedd för klimatomställningen i östra Europa. Fredrik Hannerz, chef för Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet, ska representera Sverige.

Johanna Alskog

Fonden ska stötta klimatomställningen i tio länder i östra Europa: Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Fonden finansieras delvis via intäkter från EU:s system för utsläppshandel, delvis via bidrag från de länder som fonden riktar sig till.

– Klimatomställningen i östra delen av EU är helt avgörande för att vi ska nå EU:s klimatmål i tid. Det är därför en angelägenhet för hela EU att fondens medel nyttjas till fossilfria projekt och som en hävstång för att möjliggöra ännu större investeringar i länder som verkligen behöver stöd för omställningen, säger Fredrik Hannerz i ett pressmeddelande.

Ansvaret för fonden delas mellan de tio länderna i samarbete med Europeiska Investeringsbanken, EU-kommissionen och den nyupprättade investeringskommittén.

Nämnda personer

Fredrik Hannerz

Chef Regeringskansliets naturmiljöenhet
Doktor i naturgeografi (Stockholms uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00