Svenskt vatten: Regeringen måste ta vattenförvaltningen på allvar

Regeringen måste få tummen ur och styra upp vattenförvaltningen. Det säger Svenskt vattens vd Pär Dalhielm med anledning av att vattenmyndigheternas förslag för de kommande sju årens vattenarbete nu är ute på remiss. "Vattnet är för viktigt för att slarvas bort i byråkratiskt krångel." säger han.

Placeholder image
"Just nu är det många goda krafter som jobbar med för lite pengar i fel struktur." säger branschorganisationen Svenskt vattens vd Pär Dalhielm om vattenförvaltningen. Foto: Svenskt vatten

Svenskt vattens vd Pär Dalhielm saknar inte synpunkter på de förslag som landets fem vattenmyndigheter har skickat ut på remiss. Det är förvaltningsplaner, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer som ska styra vattenarbetet under de kommande sex åren. Men framför allt anser han att remissomgången än en gång sätter fingret på det trängande behovet av en rejäl reform av svensk vattenförvaltning.

– Det här är tredje omgången av åtgärdsprogram. Det är också tredje gången som det är väldigt stökigt. Regeringen behöver ta det på allvar. Frågan är varför man låter det bli så här varje gång? Vattnet är för viktigt för att det ska få bli så här rörigt, säger han till Altinget.