Svensk tar ordföranderoll i europeisk lantbruksorganisation

Lennart Nilsson har blivit vald till ordförande för Cogeca, den kooperativa delen av EU:s främsta paraplyorganisation för lantbrukare och kooperativ: Copa-Cogeca.

Foto: Pressbild
Felicia Sandström

Copa-Cogeca samlar i dag 22 miljoner lantbrukare och över 22 000 kooperativ från hela EU. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit medlem sedan 1992 och verkar inom organisationen för att lyfta svenska lantbrukares budskap i Bryssel.

I min roll som Cogecas ordförande ser jag fram emot att fortsätta det viktiga arbetet med att belysa lantbruks- och skogskooperativens betydelse

Lennart Nilsson

Lennart Nilsson är kött- och spannmålsproducent samt ledamot i LRF:s förbundsstyrelse sedan 2012. Han tillträder som ordförande för Cogeca vid årsskiftet och berättar för LRF att det är en roll som han välkomnar. 

– I min roll som Cogecas ordförande ser jag fram emot att fortsätta det viktiga arbetet med att belysa lantbruks- och skogskooperativens betydelse inom EU, säger han.

Inför vårens EU-val står frågor som klimatneutralitet och produktion på EU-nivå i fokus.

–  I juni är det val till Europaparlamentet, och vi kommer att arbeta hårt för att beskriva de åtgärder som behövs för att göra EU klimatneutralt 2050 och samtidigt säkra och, i vissa fall, öka produktionen av livsmedel, skog och biomassa på EU-nivå, berättar Lennart Nilsson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00