Svensk energipolitisk gir ger Löfven nya brevvänner

INTERNATIONELLT. Den svenska regeringens och Vattenfalls planer att stoppa brunkolsexpansionen får tyska politiker att skriva brev till Stefan Löfven. Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel ber i sitt brev Löfven att använda sitt inflytande och rädda jobben. Brandenburg och Sachsens ministerpresidenter ber i ett gemensamt brev om ett möte i Sverige.

Brev ett: "Dear Stefan"

Vicekansler och energiomställningsminister Sigmar Gabriel skriver i ett brev till statsminister Stefan Löfven att den svenska regeringens nya styrning av Vattenfall innebär ett hot mot 16 000 jobb i en redan svag region: Brandenburg och Sachsen. Det som oroar Sigmar Gabriel är att den nya regeringen tänker sätta stopp för planerna att öppna nya brunkolsdagbrott i Lausitz, dagbrott som krävs för att försörja flera kolkraftverk.

Den socialdemokratiska vicekanslern och partikollegan Sigmar Gabriel avslutar brevet till Löfven med att "det skulle betyda mycket för mig personligen att Vattenfall Europe Power&Generation investerar i "Welzow-Süd II" och "Nochten II" och fortsätter med exploateringen. Jag skulle vara tacksam om du kunde använda ditt inflytande för att få det att hända".

Sigmar Gabriel skriver också att han har förstått att regeringen har en politiskt svår situation och önskar koalitionen lycka till.

Brev två: "Exzellenz"

Regeringscheferna i förbundsländerna Sachsen och Brandenburg, ministerpresidenterna Stanislaw Tillich och Dietmar Woidke, skriver i sitt brev till Stefan Löfven att de inom kort kommer att skicka högt uppsatta representanter från båda förbundsländerna till Stockholm och ber om en kontaktperson i regeringen. Tillich och Woidke skriver att 30 000 arbetstillfällen är direkt eller indirekt beroende av brunkolsbrytningen och brunkolskraftverken. 

Brev tre: "Sehr geehrter Herr Löfven"

Siffran 30 000 finns det inget belägg för. Det skriver ordförandena i Sachsens och Brandenburgs båda bondeförbund, Roland Freiherr von Fritsch och Karsten Jennerjahn, i sitt gemensamma brev till Stefan Löfven.

Den svenska regeringens nya planer för Vattenfall utgör inte alls något hot mot regionen, enligt Freiherr von Fritsch och Jennerjahn. Tvärtom skulle det innebära början till slutet av den förlamning av regionen som brunkollobbyns dominans innebär. Bondeförbunden vill med sitt brev i stället stärka den svenska regeringen att genomföra ett tillbakadragande av sina planer för nya dagbrott i Lausitz. 

Forrige artikel EU-ledare eniga om klimatmål Næste artikel Dansk klimatminister ser hopp trots dystra besked Dansk klimatminister ser hopp trots dystra besked
  • Rapportera

    EPS

    Högre temperatur och stigande hav

    Kan vätgas produceras utan utsläpp av vare sig CO2 eller radioaktivitet? Det tycks japanerna tro i alla fall. Men hur skulle det gå till ?

Frikostig kalkyl bakom gröna skatteväxlingen

Frikostig kalkyl bakom gröna skatteväxlingen

BUDGET. Löftet inom januariavtalet om att genomföra en grön skatteväxling på minst 15 miljarder kronor har tagit ytterligare kliv framåt. Men delar av de 10,5 miljarderna som januaripartierna räknar in hänger löst.