Analys av 
Johanna Alskog

Svårt undvika översyn av reseavdraget

ANALYS. Reseavdragets bilistvänliga utformning har länge varit ifrågasatt från många håll. Kanske har politiken nu nått den punkt där det inte längre går att låta bli att göra något.

Konstruktionen av avdraget för resor till och från arbetet gynnar den som väljer att ta bilen. Det finns ett brett politiskt stöd för att se över avdraget, flera partier förespråkar ett avdrag baserat på avstånd.
Konstruktionen av avdraget för resor till och från arbetet gynnar den som väljer att ta bilen. Det finns ett brett politiskt stöd för att se över avdraget, flera partier förespråkar ett avdrag baserat på avstånd.Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Det har länge funnits ett utbrett missnöje med hur skatteavdraget för resor till och från arbetet är konstruerat, ett avdrag som gynnar den som väljer att ta bilen och missgynnar den som åker kollektivtrafik. Riksdagen får varje år ta ställlning till en rad motioner om att avdraget bör ses över – men utan att någonting någonsin händer.

Känslig fråga

Att gå in och peta i ett skatteavdrag som utnyttjas av drygt 900 000 svenskar varje år är inget som lockar någon regering. Särskilt inte då det finns många politiskt känsliga aspekter inbakade i avdraget – landsbygdsaspekten, skatteintäkterna och den omhuldade rätten att köra bil. Men i och med den parlamentariska Miljömålsberedningens betänkande, som lämnades över i början av sommaren, finns nu någonting som blir svårt att bortse från när det här årets motioner ska upp i miljö- och jordbruksutskottet: en bred politisk majoritet för att avdraget ska ses över och omarbetas "till att i högre grad gynna resor som ger låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar".

Skatteverket slipper gärna

Fick Skatteverket bestämma kunde regeringen bespara sig mödan att konstruera ett nytt reseavdragssystem och istället överväga att helt stryka avdraget. Det framgår av Skatteverkets remissyttrande till miljö- och energidepartementet. Det handlar inte om att myndigheten har klivit upp på klimatbarrikaderna, utan om att det är ett avdrag med flera skatte- och förvaltningstekniska brister. Många fuskar eller gör fel, det är svårt att kontrollera om avdragen är korrekta och det skapar mycket administration eftersom det utnyttjas av såpass många.

Men förslaget från Miljömålsberedningens betänkande, som just har varit ute på en bred remissrunda, får uppmuntrande applåder från bland andra Naturskyddsföreningen, Energimyndigheten, nätverket Klimatkommunerna, Svensk kollektivtrafik och Trafikverket. Västerbottens läns landsting och Sveriges kommuner och landsting påminner dock om att alla inte har förutsättningar att välja bort bilen och att den aspekten måste finnas med vid en översyn av avdraget.

Tyst från regeringen

Reseavdragets utformning bör därför omarbetas till att i högre grad gynna resor som ger låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar samtidigt som avdraget fyller sitt grundläggande syfte. En utredning för att se över och föreslå ett förändrat reseavdragssystem bör därför tillsättas.

ur Miljömålsberedningens betänkande

I budgetpropositionen för nästa år föreslår regeringen att den undre beloppsgränsen för att få göra reseavdrag höjs från 10 000 till 11 000 kronor, men regeringen berör inte med ett ord om det finns några planer på att tillsätta en utredning utifrån Miljömålsberedningens förslag.

Men det finns motioner från Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet om att göra om reseavdraget till ett transportoberoende avdrag baserat på avstånd. När det är dags för ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet att behandla dem, då bör det bli det besvärligt att bortse från den liggande sjupartiöverenskommelsen i Miljömålsberedningen och återigen föreslå att riksdagen ska avslå motionerna.

Dokumentation

Avdrag för resor till och från arbetet

De utgifter för resor till och från jobbet som är högre än 10 000 kronor får man göra avdrag för i deklarationen.

- Den som har åkt kollektivt och avståndet är minst två kilometer.
- Den som har rest med bil och motorcykel, avståndet är minst fem kilometer och gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att använda kollektivtrafik.
- Den som använder bilen i tjänsten kan få göra avdrag för resor till och från arbetsplatsen, oavsett avstånd och tidsvinst, om kraven på antal dagar som bilen använts i tjänsten samt antal mil uppfylls.
 
Avdrag för olika transportmedel
Egen bil 18:50 kr per mil
Förmånsbil som går på diesel 6:50 kr per mil
Förmånsbil, som går på annat drivmedel än diesel (exempelvis bensin, el och etanol) 9:50 kr per mil
Motorcykel eller mopedbil 9 kr per mil
Moped 4:50 kr per mil
Cykel 250 kr per år

Även utgifterna för trängselskatt kan dras av.
 
Källa: Skatteverket



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00