Strängare regler i Kosterhavets nationalpark

Det finns mycket känsligt liv under ytan i Kosterhavets nationalpark.
Det finns mycket känsligt liv under ytan i Kosterhavets nationalpark.Foto: Lars-Ove Loo
Johanna Alskog

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) vill stärka skyddet i Kosterhavets nationalpark och Väderöarnas naturreservat. Myndigheten föreslår därför att det ska krävas tillstånd för trålfiske av nordhavsräka, utbildningskrav samt krav på särskilt utrustning på fiskefartyget. Dessutom föreslår myndigheten att det ska införas ytterligare trålförbud på fem platser i området, utöver de sex områden där trålfiske redan är förbjudet.

– Med de här regleringarna bedömer vi att räkfisket i området kan bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Martin Rydgren, utredare på HaV.

Drygt 30 fartyg fiskar i området och trålfiske efter nordhavsräka är det mest omfattande fisket. Årligen fångas cirka 200 ton nordhavsräka här, enligt HaV.

Kosterhavets nationalpark inrättades år 2009 och i samband med det har omfattande inventeringar gjorts. Det är dessa som har gjort att det småskaliga fisket och förvaltarna av nationalparken har väckt frågan om ökat skydd, enligt HaV.

Förslaget innebär att det införs ett krav på tillstånd för trålfiske efter nodhavsräka innanför trålgränsen, norr om latituden 58 31,50 N.

ur Havs- och vattenmyndighetens förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Förslaget skickas nu ut på remiss och senast den 27 april ska svaren ha kommit in till Havs- och vattenmyndigheten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00