Stormigt kring avveckling av stöd till förnybar el

ELCERTIFIKAT. Energimyndighetens förslag för hur systemet för elcertifikat ska avvecklas fick snabbt underkänt. Nu har har partierna bakom energiöverenskommelsen skickat ut en ny testballong – men elproducenterna är inte nöjda.

Coronautbrottet lägger till flera ytterligare frågetecken om elcertifikatens framtid.<br>
Coronautbrottet lägger till flera ytterligare frågetecken om elcertifikatens framtid.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Jacob Hederos

Det här är ett kraftfullt slag i luften om man ska tro konsekvensanalysen, eftersom de skriver att förslaget inte kommer att ha en effekt på den priskollapsen som vi har sett.

Per Holm
Energiföretagen

Ju mer man skapar balans i systemet för producenterna, ju mer kommer det kosta för konsumenterna.

Lorentz Tovatt
Miljöpartiet

Elcertifikatet kan sägas har blivit ett för bra styrmedel för sitt eget bästa. Målet från år 2017 om att ytterligare 18 terawattimmar förnybart skulle komma in i energimixen fram till år

Dokumentation

Förslagets huvudsakliga innehåll

”I promemorian finns förslag till ändringar i lagen om elcertifikat. Lagförslaget innebär bl.a. att elcertifikatssystemet avslutas 2035 och att ett stopp-datum för godkännande av anläggningar inom systemet sätts till den 31december 2021 under förutsättning att det kan konstateras att målet på 18 nya terawattimmar förnybar elproduktion till 2030 inom den gemensamma elcertifikatsmarknaden med Norgekommer att nås. I promemorian före-slås ävennya grundtermer för beräkning av kvotplikten och att Statens energimyndighet under vissa förutsättningar ska få makulera elcertifikat när elcertifikatskonton avslutas. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.”

Läs mer: Ris och ros efter besked om elcertifikat


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00