Spenderarbrallan på när elmarknaden öppnas upp

Frågan om medlemsstater ska gå in som garanterade köpare till fasta priser för elproducenter öppnar dörren för ytterligare överföringar från skattebetalare till energibolag och obalans på marknaden, menar motståndarna. Från förespråkarna ses det bland annat som en investering i snabbare energiomställning, och även i Sverige sneglar man på möjligheten, enligt Altingets uppgifter.

Energiminister Ebba Busch leder mötet, och får som ordförande inte 
stödja kärnkraftsinitiativet själv, men skickar statssekreteraren till 
"uppstarten". <br><br>
Energiminister Ebba Busch leder mötet, och får som ordförande inte stödja kärnkraftsinitiativet själv, men skickar statssekreteraren till "uppstarten".

Foto: © European Union 2023
Jacob Hederos

Efter att statsstödsdiskussionen öppnats upp på IRA-sidan när EU ska svara upp mot USAs gröna subventioner, ser nu ytterligare öppningar ut att också kunna ske för stöd till produktionen av el.

Initiativet från Bryssel att öppna upp för marginalkontrakt, eller ”contract for difference”, på den europeiska elmarknaden ser också ut att landa relativt väl. I alla fall hos delar av energiministrarna som samlats på Arlanda utanför Stockholm på informellt ministermöte, tillsammans med sina transportministerkollegor.

Modellen där ett fast pris sätts för producenten som får betalt av en köpare tills dess att marknadspriset stigit över den överenskomna nivån, har tidigare varit föremål för statsstödsprövning. Men nu ser det ut som att dörren kan öppnas för fler att ta till åtgärden.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00