Skogsstyrelsen avvisar särregler för GMO

EU. Om Sverige väljer att införa nationella särregler för odling med genmodifierade grödor riskerar det att undergräva förtroendet för EU:s beslut och institutioner. Det anser Skogsstyrelsen.

Johanna Alskog

Sverige bör inte införa regler som gör det möjligt att förbjuda odling av genetiskt modifierade växter – det vill säga växter som är godkända av EU:s myndigheter. Det anser Skogsstyrelsen i ett yttrande till den utredning som just nu ser över om Sverige bör utnyttja möjligheten att införa sådana regler eller ej.

Skogsstyrelsen poängterar att den har förtroende för de vetenskapliga riskbedömningar som EFSA, Europas livsmedelsverk, gör. När det gäller GMO är det centralt att låta vetenskapen ligga till grund för de politiska besluten, betonar Skogsstyrelsen i sitt yttrande.

Skogsmyndigheten varnar för att om Sverige inför nationella särregler för GMO-odling, riskerar det att undergräva förtroendet för EU:s institutioner och beslut.

Utredaren Birgitta Eilemar ska senast den 1 mars lägga fram sitt förslag till regeringen och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Uppdraget är att dels överväga om Sverige ska införa regler om att kunna förbjuda en EU-godkänd GMO-gröda, dels hur och på vilken nivå ett sådana beslut i så fall skulle fattas.

Sverige granskar EU-besluten

Parallellt arbetar Jordbruksverket med ett GMO-uppdrag från näringsdepartementet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Jordbruksverket ska granska de fem senaste årens beslut från EU:s myndighet EFSA om GMO-grödor och hur EFSA bedömt de långsiktiga miljöeffekterna i godkännandeprocessen samt hur EFSA tagit hänsyn till synpunkter från de svenska myndigheterna.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni.

Möjligheten till nationella förbud är en kompromisslösning på EU-nivå, för att bända upp den låsta EU-processen kring GMO-grödor som orsakats av EU-ledarnas hänsyn till hemmaopinionen mot GMO.

Den svenska regeringen har haft svårt att hitta en gemensam linje kring GMO, Miljöpartiet har en skeptisk hållning till genmodifierade grödor.

Dokumentation

Regeringens direktiv till utredaren finns här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00