Skogsindustrierna satsade 80 000 kronor på att granska DN

En rapport från Näringslivets medieinstitut kritiserar Dagens nyheters granskning av svensk skogsindustri, bland annat för att den är ”ensidig” och ”ger en förenklad bild”. Rapporten är finansierad med 80 000 kronor från branschorganisationen Skogsindustrierna.

”Det säger en del om läget. Och det säger en del om skogsindustrins strategier.” säger reportern Lisa Röstlund till Altinget angående Skogsindustriernas val att beställa en granskning av DN:s granskning.
”Det säger en del om läget. Och det säger en del om skogsindustrins strategier.” säger reportern Lisa Röstlund till Altinget angående Skogsindustriernas val att beställa en granskning av DN:s granskning.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Näringslivets medieinstitut har på uppdrag av branschorganisationen Skogsindustrierna granskat Dagens nyheters journalistik om svensk skogsindustri och skogsbruk. Skogsindustrierna har betalat 80 000 kronor för rapporten, en rapport som publicerades på onsdagen och som slår fast att DN:s artiklar om skogen ger en ensidig och förenklad bild samt saknar viktiga fakta och perspektiv.

DN har under året publicerat en lång rad granskande artiklar om skogen, många av dem har skapat irritation och ilska inom skogsnäringen. Vid ett seminarium om rapporten förklarade vd:n Viveka Beckeman varför Skogsindustrierna valt att lägga 80 000 kronor på att granska en dagstidnings journalistiska bevakning.

– Vi upplevde att det var så otroligt vinklat, då kände vi att är det så att vi befinner oss i en liten bubbla och att vi saknar helhetsperspektiv? Då var det här ett sätt att ge oss ett perspektiv och säkerställa att vi inte satt i vår hörn och tyckte synd om oss själva. Det är faktiskt för att vi skulle förstå bättre, sade hon.

DN-reportern: ”Säger en del om läget”

Lisa Röstlund, den reporter som skrivit det stora flertalet av DN-artiklarna, hade avböjt att delta i seminariet i samband med att rapporten släpptes. Däremot har hon svarat på frågorna till rapporten från Näringslivets medieinstitut.

På frågan om hur hon ser på att Skogsindustrierna beställt en granskning av hennes artiklar svarar hon:

– Det säger en del om läget. Och det säger en del om skogsindustrins strategier, säger Lisa Röstlund till Altinget och fortsätter:

– Om man hittar fel i nyhetsrapportering brukar man höra av sig till reportern, till Pressens opinionsnämnd eller vedertagna instanser, där man kan rätta fel eller överklaga en publicering. Nu har man istället betalat ett Timbrofinansierat institut som verkar för näringslivet.

Deltog inte i seminariet

Hon deltog inte i seminariet eftersom det skulle innebära att hon som journalist legitimerade Skogsindustriernas hantering. Angående rapporten konstaterar hon att den inte har hittat några fel.

– I rapporten tar de inte upp några faktafel, utan att det handlar om vinklingen i artiklarna. Men det är ju givet i journalistiska granskningar, att man lyfter det som är problem. Och problemen inom det svenska skogsbruket är ju mycket allvarliga, säger Lisa Röstlund och tillägger att det är ett brett urval av röster som kommit till tals i artiklarna.

Reds.anm: Pressens opinionsnämnd heter sedan år 2020 Mediernas etiknämnd. Den prövar klagomål från enskilda personer som upplever sig orättvist behandlade i medierna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00