SKB: Brett stöd bland svenskarna för slutförvar

KÄRNAVFALL. Två tredjedelar av svenskarna anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar, enligt en opinionsundersökning som Svensk kärnbränslehantering har låtit göra. Men undersökningen sågas av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning.

Slutförvaret planeras att placeras i Östhammars kommun, där också Forsmarks kärnkraftverk ligger.<br>
Slutförvaret planeras att placeras i Östhammars kommun, där också Forsmarks kärnkraftverk ligger.
Foto: Foto: Hans Blomeberg/Vattenfall
Jacob Hederos

Vi drar slutsatsen att det här inte är en fråga som polariserar opinionen. Det är inte två tydliga läger i det här.

Simon Hoff
Presschef Svensk Kärnbränslehantering AB

Kärnkraftsindustrins samägda bolag Svensk kärnbränslehantering AB ser till att hålla den politiskt komplicerade frågan om kärnavfallets framtid som just nu ligger på regeringens bord levande.

I en nationell opinionsundersökning

Dokumentation

Undersökningen

FRÅGA 1: Sverige har under drygt 50 års tid producerat el med hjälp av kärnkraft. Resterna från elproduktionen – det använda kärnbränslet – planeras att slutförvaras i Forsmark, i Östhammars kommun. Anser du att Sveriges regering bör tillåta eller inte tillåta byggnationen av ett slutförvar för använt kärnbränsle?

Jag anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (66%)
Jag anser att regeringen inte bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (11%)
Vet ej (23%)

FRÅGA 2: Du kommer nu att få läsa två olika åsikter om hur det använda kärnbränslet från kärnkraftverken bör hanteras. Vilken av dessa stämmer bäst överens med vad du själv tycker i frågan?
Åsikt A (66 %): Om de lösningar man kan få fram med dagens teknik och kunskap uppfyller myndigheternas säkerhetskrav tycker jag att vi som lever nu bör lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet.
Åsikt B (12 %): Om vi väntar med att lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet kan vi få tillgång till ny kunskap och teknik. Jag tycker därför att vi ska låta kommande generationer lösa den långsiktiga förvaringsfrågan.
Ingen av åsikterna (8%)
Vet ej (14%)

Novus har genomfört 1016 intervjuer. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 60%. Undersökningen är genomförd via webb intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00