SD:s klimatönskan har stöd i EU-reglerna – men kanske inte som partiet vill

SD:s önskemål om att riva upp delar av EU:s klimatpaket har delvis stöd i flera av EU-regelverken. I samband med valet har bland annat EU-kommissionen möjlighet att lägga ut två rapporter med lagförslag, som kan stöpa om delar av unionens klimatramar. Men troligen inte på det sätt som SD önskar.

SD:s uttalanden om att riva upp Fitfor55 har kritiserats av Ebba Busch: 

”Det tyder på en okunskap och en vilja att lämna walkover till en osund konkurrens ifrån Kina ifrån Sverigedemokraternas sida.” sa näringsministern till Aftonbladet. 

 <br>
SD:s uttalanden om att riva upp Fitfor55 har kritiserats av Ebba Busch: ”Det tyder på en okunskap och en vilja att lämna walkover till en osund konkurrens ifrån Kina ifrån Sverigedemokraternas sida.” sa näringsministern till Aftonbladet. 
Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Inför EU-valet får regeringssamarbetets enskilda partier möjlighet att driva tydligare enskilda partilinjer i de aktuella sakfrågorna.

Klimatförkortningar i EU-maskineriet

ESR: Fastställer bland annat nationella utsläppsbidrag som ska genomföras inom främst de fossila utsläppssektorerna utanför utsläppshandeln, och sätter upp ramar för hur medlemsländerna ska kunna handla utsläppsminskningar bilateralt mellan varandra och relativt andra utsläppssektorer.

Lulucf : Reglerar hur skog- och markskötselsektorns utsläpp ska registreras och dokumenteras, samt fastställer hur viss handel mellan medlemsländer i skog- och markanvändningssektorn ska kunna ske.

En av dessa är att SD gått ut och förespråkat att EU:s Fitfor55-paket ska

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00