S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo

Under våren har S-regeringen tillsatt nya utredningar i mycket hög takt. Men MP:s gruppledare Annika Hirvonen anser inte att det försvårar möjligheterna för Miljöpartiet att påverka vid ett eventuellt regeringssamarbete. ”Det finns alla möjligheter att styra om eller lägga ned utredningar”, säger hon.

Vill få en flygande start ur startblocken efter valet eller är mån om att få skriva direktiven utan att något samarbetsparti lägger sig i? Magdalena Anderssons regering har tillsatt utredningar i mycket hög takt sedan i våras.
Vill få en flygande start ur startblocken efter valet eller är mån om att få skriva direktiven utan att något samarbetsparti lägger sig i? Magdalena Anderssons regering har tillsatt utredningar i mycket hög takt sedan i våras.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

En skola utan vinstintresse, en översyn av det kommunala utjämningssystemet och skärpt miljöstraffrätt. Det är några av den långa rad utredningar som regeringen har tillsatt under de senaste månaderna.

För regeringen avslutar mandatperioden med att tillsätta utredningar i mycket högt tempo och är inte långt ifrån att redan nu slå det tidigare rekordåret 2014. Sedan årsskiftet har regeringen beslutat om 90 nya utredningar samt 29 tilläggsdirektiv till pågående utredningar. Framför allt är det under våren och framåt som tempot har gått i en rasande takt, från och med den 1 april har regeringen beslutat om 82 nya utredningar samt 14 tilläggsdirektiv.

Detta att jämföra med ett genomsnitt på 72 nya utredningar per år under perioden 2010-2021, där rekordåret också var ett valår (2014): 97 beslut om nya utredningar – på hela året.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00