Debatt

Replik: Gör det ekonomiskt lönsamt för markägare att gynna naturvärden

Bristande kunskap om naturvärden och avverkningar som strider mot lagstiftningen tvingar oss ideella naturvårdsorganisationer att kämpa för att Sverige även framöver ska hysa gammelskogar med höga naturvärden. Det skriver Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig Birdlife Sverige.

Den pågående utarmningen av den svenska skogen har redan slagit hårt mot naturen, skriver debattören.
Den pågående utarmningen av den svenska skogen har redan slagit hårt mot naturen, skriver debattören.Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Norra skog skriver om ett systemfel i skogen som de menar beror på artskyddsförordningen och att tillämpningen saknar förutsägbarhet. Det är en sanning med stor modifikation. I själva verket är såväl lagstiftning som domstolsbeslut i linje med vad riksdagen tydligt har tagit ställning för – nämligen att skogar med höga naturvärden inte ska avverkas utan bevaras långsiktigt. Många uttrycker sorg och oro över Amazonas, men blundar för den pågående skövlingen av våra unika tajgaskogar som försvinner ännu fortare.

Skogsägare måste respektera lagen

Att bedriva skogsbruk må vara en rättighet, men det friskriver inte någon från att göra det inom lagens gränser. Problemet är att skogsindustrins ekonomiska intressen driver på för avverkningar som alltför ofta innebär överträdelser. Avslag tolkas felaktigt som hot mot ägande- eller brukanderätten. Det skulle gå utmärkt att bedriva ett rättssäkert skogsbruk med förbyggande planering och bättre miljöhänsyn. Fokus bör ligga på hänsynskrävande biotoper och livsmiljöer snarare än på varje art för sig.

Läs också

Ideella naturvårdsorganisationer anklagas för att driva domstolsprocesser. Vi önskar innerligt kunna sluta med det, men bristande kunskap om naturvärden och avverkningar som strider mot lagstiftningen tvingar oss att kämpa för att Sverige även framöver ska hysa gammelskogar med höga naturvärden. Vi ser det som vårt ansvar gentemot ekosystemen som vi själva är en del av, och som vi måste värna för att de ska producera många av de miljönyttor som samhället förväntar sig att kunna leva av (däribland en blomstrande skogsindustri).

Skogarna utarmas

Den pågående utarmningen av den svenska skogen har redan slagit hårt mot naturen. I takt med att skogarna förändras från fungerande ekosystem till att mer vara massaproducerande odlingssystem blir de alltmer stressade och därmed än mer utsatta för skadeangrepp, extremväder och klimatförändringar. På sikt kommer det att drabba även markägare och skogsindustrin allt hårdare. Tyvärr är det främst enskilda markägare som får utstå de ekonomiska konsekvenserna av att vårt ”effektiva och lönsamma” trakthyggesbruk har fragmenterat och utarmat så stora delar av de skogar som tidigare var rika på biologisk mångfald.

Att bedriva skogsbruk må vara en rättighet, men det friskriver inte någon från att göra det inom lagens gränser.

Att det – som Norra skog påstår – inte längre skulle finnas någon ersättningsrätt vid bildande av formellt skydd är nonsens. Däremot håller vi med om kritiken mot politiker som konsekvent har duckat för att skapa ett funktionellt ersättningssystem för markägare som frivilligt vill skydda sin skog (men nu ofta tvingas vänta alldeles för länge på utbetalningar). Samhället bör också generera miljökrediter till markägare som inte kan bedriva fullskaligt skogsbruk på grund av artskyddslagstiftningen. Lösningen är att göra det ekonomiskt lönsamt för markägare att gynna naturvärden.

Se till kommande generationer

Det är förvånansvärt att markägare ännu inte gått samman för att skapa ett försäkrings eller bonussystem, där en del av överskottet från skogsbruk kan distribueras fördelaktigt till dem som har höga naturvärden på sin mark. Borde inte markägarorganisationerna kunna hjälpa till med det?

Jag är säker på att de flesta politiker skulle bifalla och se till att sådana initiativ kunde medfinansieras av staten – för såväl skogens som markägarnas och kommande generationers bästa.

Läs tidigare inlägg i debatten

Norra skog: Systemfel skapar kaos för skogsägare

Sverige måste se över artskyddsförordningen omgående. För den situation som svenska skogsägares befinner sig är rakt av kaosartad – och gör det omöjligt att bedriva ett rättssäkert skogsbruk. Det skriver Ida Nyberg, äganderättsjurist, Norra skog.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00