Remissinstanser: Barn ska skyddas från solariestrålning

STRÅLSKYDD. Svensk solarieförening anser att förslaget om 18-årsgräns på solarier är okunnigt, i övrigt får förslaget om att skydda barnen från solariernas strålning mycket brett stöd. Men Konkurrensverket uppmanar regeringen att ge företagen förlängd tidsfrist.

Johanna Alskog

Solen är grunden till allt liv på jorden. Så skriver Svensk solarieförening i sitt remissyttrande till energi- och miljödepartementet. Förslaget om att från och med den 1 juli 2017 införa en 18-årsgräns på solariesolande faller inte i god jord hos föreningen, av lätt insedda skäl.

Men även om sol är grunden till allt liv, så bidrar solariesolning till uppkomsten av cancer. Därmed är en 18-årsgräns ett mycket välkommet förslag. Det anser, bland många andra, Svensk sjuksköterskeförening, Sveriges läkarförbund, Folkhälsomyndigheten och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Stockholms läns landsting.

Extra tufft för obemannade solarier

Konkurrensverket påpekar att kraven kommer innebära en mycket stor förändring för de obemannade solarierna, i dag är cirka 700 av landets 1 700 solarier obemannade. Obemannade solarier kommer helt enkelt inte längre vara möjligt att förena med kravet på ålderskontroll. Därför anser Konkurrensverket att tiden när åldersgränsen ska införas, bör analyseras ytterligare, i syfte att ge företagen ett chans att anpassa sig.

Enligt Svensk solarieförening kommer 60 procent av alla solarier att försvinna om det införs en 18-årsgräns.

Åldersgräns bör anmälas till EU

Fakta
Den 1 juli 2017 ska det, enligt förslaget:
- införas en 18-årsgräns för att sola solarium
- införas ett krav på solarierna att förvissa sig om att solaren har fyllt 18 år
- ett krav på en skylt på solarierna med information om förbudet
- ett krav på egenkontrollprogram, inklusive att personalen utbildas

Kommerskollegium pekar på att det nog förhåller sig som så, vilket lyfts i promemorian, att lagändringen bör anmälas till EU-kommissionen eftersom förslaget påverkar möjligheterna att sälja solarier på svenska marknaden.

Förmodligen är det inte första gången EU-kommissionen tar emot en sådan anmälan, då en åldersgräns redan finns i Finland, Belgien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Spanien, Island, Litauen och Storbritannien. I Brasilien är kosmetiska solarier helt förbjudna. I USA har tolv delstater inför en 18-årsgräns.

Nytt jobbtillfälle för ungdomliga 18-åringar

Ungdomar under 18 år har oftast alltför begränsade kunskaper för att kunna göra en helhetsbedömning av vilka risker solande i solarium i unga år innebär.

ur Arbetsmiljöverkets yttrande till energi- och miljödepartementet

Enligt förslaget ska det vara möjligt för kommunerna att använda sig av kontrollköp. Det är bara personer som har fyllt 18 år som ska kunna genomföra kontrollköpet. Ett kontrollköp ska inte användas för att utfärda förelägganden eller förbud, utan "ska syfta till att ge underlag för en dialog mellan tillsynsmyndigheten och den som yrkesmässigt upplåter kosmetiska solarier om skyldigheten att förvissa sig om att solarieanvändaren har fyllt 18 år."

Göteborgs stad är tveksam till kontrollköp som tillsynsverktyg och anser att det tvärtom skapar sämre möjligheter för dialog mellan tillsynsmyndighet och företagare. Ska det införas är det viktigt att det inte är ett krav, utan en möjlighet, skriver Göteborgs stad i sitt yttrande.

Dokumentation

Vad händer nu?

Regeringen ska nu ta ställning till de synpunkter som remissinstanserna har lämnat på utredningens förslag innan den går vidare och lägger fram ett eventuellt lagförslag.

 

Promemoria Åldersgräns för användning av kosmetiska solarier

 

 

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00