Regeringens satsning på koldioxidlagring flyttas fram

Energimyndigheten har inte någon möjlighet att leva upp till planen att sjösätta ett statligt stöd för bio-CCS redan i år. Regeringen har vare sig fått en förordning på plats eller hunnit be EU-kommissionen om ett godkännande av stödsystemet.

Stockholm Exergi är ett av de bolag som ligger långt framme inom bio-CCS, det vill säga avskiljning, transport och lagring av koldioxid från biobränsle.&nbsp;På bilden&nbsp;Värtaverket vid Värtahamnen som är&nbsp;Stockholm Exergis största kraftvärmeverk.<br>
Stockholm Exergi är ett av de bolag som ligger långt framme inom bio-CCS, det vill säga avskiljning, transport och lagring av koldioxid från biobränsle. På bilden Värtaverket vid Värtahamnen som är Stockholm Exergis största kraftvärmeverk.
Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Den första utlovade utlysningen av en så kallad omvänd auktion för bio-CCS skjuts fram till någon gång under år 2023. Det meddelade Energimyndigheten under måndagen. Orsaken, enligt myndigheten, är att de förutsättningar som krävs inte finns på plats. Det vill säga att regeringen behöver besluta om en förordning samt begära ett godkännande av stödsystemet från EU-kommissionen.

När under 2023 som stödsystemet kan tänkas komma igång går inte att säga, enligt Johan Nilsson vid Energimyndigheten.