Regeringen vill veta mer om klimat och antibiotika
FORSKNINGSPOLITIK. Klimat, hållbart samhällsbyggande och antibiotikaresistens. Det är tre av de tioåriga nationella forskningsprogram som regeringen föreslår i sin forskningspolitiska proposition.
Josefin Silverberg
ReporterGenom att öka basanslagen förväntar sig regeringen samtidigt att lärosätena ska ta ett tydligare ansvar för att stärka samverkan med det omgivande samhället, förbättra karriärvägarna för unga forskare och öka forskningsanknytningen i den högre utbildningen
Helene Hellmark Knutsson (S)
Minister för högre utbildning och forskning
- Höjt garantibelopp till lärosäten när det gäller forskningsbelopp per student.
- Universitetskanslerämbetet får i uppdrag att kvalitetssäkra forskning.
- Malmö Högskola blir universitet från 1 januari 2018.
- Utbildningsbidraget för doktorander avskaffas, anställning ska gälla i huvudsak.
- Nationellt mål att hälften av rekryteringarna till professorstjänster ska utgöras av kvinnor år 2030.
Konkurrenskraft och stärkt kvalitet i forskningen är huvudinriktningen för regeringens forskningsproposition som Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterade under måndagen.
– Konkurrensen om att vara
BESLUTSKEDJAN - PROPOSITION
Vad händer nu?
- Forskningspropositionen beskriver närmare den fördelning av medel till forskning och innovation som regeringen aviserat om i budgetpropositionen för 2017. Riksdagen fattar beslut i december.
- Därtill föreslår följdändringar i flera lagar som innehåller bestämmelser om utbildningsbidrag till doktorander vilka föreslås att träda i kraft 1 juli 2017.
- Propositionen innehåller också en ändring i bilagan till högskolelagen till följd av att Malmö Högskola blir universitet. Förändringen föreslås att träda i kraft 1 januari 2018.