Regeringen går vidare med säljakt

KORTNYTT. Regeringen går vidare med Naturvårdsverkets förslag om att tillåta jakt på säl i Sveriges ekonomiska zon.

I höstas lämnade Naturvårdsverket över ett förslag till regeringen om att tillåta säljakt i Sveriges ekonomiska zon. Nu går regeringen vidare genom att förslaget skickas ut på remiss under sommaren. Syftet är att minska de skador som sälarna orsakar.

– Sälstammen har vuxit avsevärt de senaste åren. Sälarna orsakar skada då de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskarnas utrustning. Möjligheten att jaga i den ekonomiska zonen har därför betydelse för att fiskare bättre ska kunna freda sina redskap, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att den ekonomiska zonen upplåts för jakt på säl. Jakt i den ekonomiska zonen får ske efter anmälan till jaktkortsregistret och i enlighet med Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl.

Sista svarsdatum på remissförslaget är den 22 oktober 2018.

Forrige artikel Eneroth: Nu underlättar vi för cyklister Næste artikel Tvist mellan skogsprofil och länsstyrelsen till AD Tvist mellan skogsprofil och länsstyrelsen till AD
Strid om älgens roll i skogen

Strid om älgens roll i skogen

SKOGSPRODUKTION. Halva älgstammen är i skottgluggen efter att skogsnäringen och Skogsstyrelsen har grupparbetat kring ökad skogsproduktion. Enligt Naturskyddsföreningen är rapporten framför allt ännu ett exempel på behovet av en översyn av skogspolitiken.