SMHI: Ojämn klimatanpassning av kommunerna

KLIMATANPASSNING. En stor del av ansvaret för att klimatanpassa Sverige vilar på kommunernas axlar. En del har kommit långt, andra borde ha kommit längre. Det säger SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt i en intervju med Altinget.

Rolf Brennerfelt har varit generaldirektör för SMHI i Norrköping&nbsp;sedan år 2014. Han har tidigare varit statssekreterare åt dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) samt varit chef för LRF:s kontor i Bryssel.<br>
Rolf Brennerfelt har varit generaldirektör för SMHI i Norrköping sedan år 2014. Han har tidigare varit statssekreterare åt dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) samt varit chef för LRF:s kontor i Bryssel.
Foto: Foto: Victor Wrange
Johanna Alskog

Det är väldigt populärt att bygga i gamla hamnområden. Man ska inte köpa på nedersta våningen om man säger så.  

Rolf Brennerfelt om huruvida kommunerna ofta bygger utan hänsyn till klimatförändringarna

Den som ska köpa sig ett hus vid havet eller en skidstuga i fjällen bör först kolla på SMHI:s kartor över framtida klimatscenarier.

– Vi brukar säga det, men jag

Dokumentation

Klimatanpassningsutredning pågår

Läs regeringens direktiv till klimatanpassningsutredare Eva H Eriksson Ett stärkt arbete för anpassning till ett förändrat klimat (kommittédirektiv 2015:115)

Uppdraget är att analysera ansvarsfördelningen mellan stat, landsting, kommuner och enskilda i klimatanpassningsarbetet. Utredaren ska även se över lagstiftningen för dagvattenhanteringen, i syfte att minska riskerna för översvämningar.

Utredningen ska lämna över sina förslag till regeringen senast den 28 februari 2017. 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00