Nya verktyg i fokus för att krisförbereda jordbruket

EXTREMVÄDER. Samtidigt som regeringens krisåtgärder för att hjälpa lantbrukare efter torkan har nagelfarits i riksdagen slutförs arbete med att lägga fram förslag på mer långsiktiga åtgärder.

Jacob Hederos

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick i veckan stå till svars i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för de insatser som regeringen har gjort för att hjälpa lantbrukare till följd av sommarens extremväder. Oppositionen riktade bland annat kritik mot regeringen för att inte ha förankrat sina åtgärder hos den, då det kan leda till osäkerhet vid ett regeringsskifte.

– Ska man verkligen mena allvar med att man bryr sig om näringen, då skulle de ha fått det här på plats tillsammans med oss, så att utfallet blir säkert oavsett resultatet i valet, säger Moderaternas Maria Malmer Stenergard till Altinget.

Sven-Erik Bucht menade dock att åtgärderna på sammanlagt 1,22 miljarder kronor (se faktaruta) fick brett stöd från miljö- och jordbruksutskottets ledamöter vid sammanträdet. Paketet, som framför allt omfattar utökade bidrag inom ramarna för EU:s statstödsregler, ska delas ut senast i december lyder löftet från Bucht.

Men ingen av åtgärderna är tänkt att också ha en långsiktigt krisberedande effekt, för att också göra lantbruket mer redo vid nästa kris, säger ministern till Altinget.

– Nej, så är det inte. Nu behöver de akut stöd för att överleva. Men det långsiktiga är det som vi nu ska dra igång med.

"Beredskapskontrakt" i pipeline

Även om det är enkelt att ta till den åtgärden, så tillhör inte dieselskattesubventioner framtiden.

Lars Tysklind
Liberalerna

Ministern har lämnat uppdrag till bland andra Jordbruksverket att sondera vilka möjliga åtgärder som kan vara aktuella på lång sikt. Samtidigt förbereder ministern sig för att samla in fler förslag under hösten, i det fall han får sitta kvar på stolen efter valet.

Samtidigt pågår ett liknande arbete även på annat håll i Myndighetssverige och den 1 januari är det tänkt att flera konkreta åtgärder ska läggas fram.

– Vi har sedan i februari arbetat tillsammans med myndigheter och andra involverade parter för att ta fram åtgärder för att göra jordbruket mer motståndskraftigt samtidigt som det hjälper oss på vägen mot att nå våra miljökvalitetsmål, säger Michael Åhlman, projektledare vid Naturvårdsverket, till Altinget.

Det som Naturvårdsverket skissar på är bland annat så kallade beredskapskontrakt och beredskapslivsmedelsproduktion, vilka båda innebär att näringsidkare skulle få stöd för att ställa om till en mindre fossilberoende och motståndskraftig livsmedelsproduktion.

– Det skulle exempelvis kunna ske genom att en traktor görs redo via stöd för att drivas helt biobaserat, samtidigt som lantbrukaren får stöd för att kunna producera eget bränsle, för att i fall av en kris kunna användas till också fler ändamål, fortsätter Michael Åhlman.

Förslagen är fortfarande på arbetsmaterialstadiet, men har redan rönt positiv respons.

– Det finns såklart en massa praktiska frågor som behöver lösas ut för att detta ska kunna bli genomförbart, och det är dem som vi nu arbetar fram svar på, säger Michael Åhlman.

Sänkt dieselskatt eller ej?

I det akuta läge som råder just nu, där Lantbrukarnas riksförbund, LRF, beräknar att branschen går miste om uppskattningsvis sju till tio miljarder kronor, så anses det inte finnas många fler åtgärder att tillgå, som inte innebär att man stöter på patrull på EU-nivå.
Delar av oppositionen anser att dieselskatten ska sänkas, för att minska kostnaderna för ansträngda lantbrukare. Moderaterna är ett av partierna bakom förslaget.

– I realiteten så är svenska jordbruket otroligt beroende av dieseln. Så får det inte fortsätta vara, så klart. Så samtidigt som vi då vill göra det här för att öka likviditeten på kort sikt, så måste vi jobba för omställning långsiktigt, säger Maria Malmer Stenergard till Altinget.

Redan i dag så uppges omkring 24 procent av jordbrukets arbetsmaskiner gå på icke-fossila drivmedel, enligt en utredning från Naturvårdsverket. Maria Malmer Stenergard menar dock att det finns begränsningar för hur mycket biodrivmedel som kan få plats i tanken, och anser därför att det inte finns någon åtgärd som är lika enkel och rättvis, samtidigt som den inte riskerar att trassla in sig i statsstödsregler.

– Det är vår absoluta bedömning. Men är det någon som kan hitta en bättre modell, så är vi absolut öppna för samtal.

Hon får stöd av den näringspolitiska enhetschefen Tomas Bertilsson på LRF.

– Men om man skulle sänka skatten så är det såklart också viktigt att man gör det tillsammans med åtgärder som utökar och stödjer inblandningen av biodrivmedel, så att det inte blir orättvist. Vi behöver verkligen både och, säger han.

Liberalerna är dock av en annan åsikt.

– Det gäller att se det här på kort och lång sikt. Även om det är enkelt att ta till den åtgärden, så tillhör inte dieselskattesubventioner framtiden, säger Lars Tysklind till Altinget.
Partiet ställer sig annars bakom regeringens krispaket, men vill på lång sikt också arbeta med grön skatteväxling för att sänka kostnaderna på arbete för arbetsgivarna.

– Det gynnar ju naturligtvis jordbruksföretagen också, säger Tysklind.

Dokumentation

Ur regeringens krisplan:

  • 400 miljoner kronor för att stärka böndernas likviditet under 2018
    För att ge lantbrukare med mjölk-, nötkött- och lammproduktion bättre förutsättningar att klara bristen på foder och de ökade kostnader som det innebär skjuter regeringen till 400 miljoner kronor under år 2018. Dessa medel kommer att betalas ut så fort som möjligt, men senast i december 2018.
  • 60 miljoner i nedsatt kontrollavgift för slakterierna 2018
    Regeringen skjuter till 60 miljoner under 2018 för att sänka den avgift som slakterierna betalar för den obligatoriska kontrollen. Genom att hålla nere kostnaderna i slakteriled möjliggör regeringen för minskade kostnader för djurproducenter, vilket kan förbättra deras likviditet under en period med stora ekonomiska utmaningar.
  • 760 miljoner kronor för ytterligare åtgärder 2019
    Under 2019 kommer regeringen att skjuta till medel för ytterligare åtgärder för att underlätta för jordbruks- och livsmedelssektorn som drabbats av torkan. Utformning av åtgärderna kommer att ske i dialog med branschen så att medlen kan inriktas där de gör störst nytta för det svenska lantbruket och den svenska livsmedelsproduktionen. Läs mer om uppdraget till Jordbruksverket här.
  • Regellättnader och ansökan om förskottsbetalningar
    Regeringen och myndigheterna har också arbetat för att se vilka regellättnader och undantag som skulle kunna göras för att förenkla tillvaron för lantbrukarna. Till exempel har Sverige ansökt om höjd förskottsbetalning landsbygdsstödet, Jordbruksverket gett dispenser till ekologiska lantbrukare att använda konventionellt foder och länsstyrelser har i flera fall erbjudit lantbrukare möjligheten att skörda vallfoder och bete i naturreservat och i nationalparker.
  • Läs mer om åtgärderna här och här: Regeringen skjuter till en miljard till lantbrukare
  • Utöver nationella åtgärder så kommer även tilldelningen av EU-medel att skyndas på. Läs mer här: Bucht: Inte aktuellt att utöka EU-förskott

Nämnda personer

Lars Tysklind

Ordförande Miljömålsberedningen, ledamot kommunfullmäktige (L) Strömstad kommun, ledamot i regionfullmäktige i Västra Götaland, ledamot i partistyrelsen (L)
Tandläkare (Tandläkarhögskolan i Göteborg, 1977)

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00