Ny rapport: nettonollutsläpp 2045 är möjligt

En ny rapport gjord av ett 40-tal forskare och experter inom Mistra Carbon Exit visar att Sverige har stora möjligheter att nå målet om nettonollutsläpp till år 2045. Det som krävs är främst ökad samverkan mellan sektorer och högre priser på koldioxidutsläpp.

Ökad elproduktion till följd av klimatomställningen kommer att kräva större satsningar på vindkraft, skriver ett 40-tal forskare i en ny rapport. 
Ökad elproduktion till följd av klimatomställningen kommer att kräva större satsningar på vindkraft, skriver ett 40-tal forskare i en ny rapport. Foto: Johan Nilsson/TT

Rapporten visar på en rad kända positiva effekter med klimatomställningen men också några negativa. Färre arbetstillfällen och minskad biodiversitet är två nämnda exempel.

En viktig slutsats enligt författarna är att den teknik som krävs för att uppnå målet redan finns och att kostnaderna för konsumenten skulle bli marginella. Trots detta går utvecklingen allt för långsamt menar de medverkande forskarna. 

– Utmaningen ligger framförallt i att det fortfarande är för billigt att släppa ut koldioxid, säger Lars Zetterberg, programchef för Mistra Carbon Exit och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Att olika sektorer och företag måste samverka för att hålla utsläppen nere är en slutsats. Mer vindkraft, vätgaslagring för stålproduktion och nya strategier för laddning av elbilar är andra viktiga åtgärder som kan accelerera klimatomställningen menar forskarna.

Rapporten ”Accelerating the Climate Transition” kan läsas i sin helhet HÄR.

Nämnda personer

Lars Zetterberg

Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och programchef för Mistra Carbon Exit
PhD geografi (Göteborgs uni. 2011) och Master of science (Chalmers 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00