Noll kronor till statskassan från Vattenfall

VATTENFALL. Minus 20 miljarder kronor för år 2014.  Onsdagens bistra besked från Vattenfalls vd Magnus Hall satte sin prägel på riksdagsdebatten om Vattenfalls miljöarbete.

Vattenfalls kolkraftverk Boxberg i Oberlausitz, Tyskland.
Vattenfalls kolkraftverk Boxberg i Oberlausitz, Tyskland.Foto: Foto: Vattenfall
Johanna Alskog

Fortsatt fallande elpriser och en effektskatt motsvarande 7 öre per kilowattimme gör att svensk kärnkraft befinner sig i en kritisk situation. De återstående reaktorerna behövs under många år framåt om vi på ett ansvarsfullt och kostnadseffektivt sätt ska kunna övergå till ett helt förnybart energisystem. Även vattenkraften, som ju är basen i vår långsiktiga kraftproduktion, drabbas nu hårt av kombinationen låga elpriser och mycket hög skatt.

Vattenfalls vd Magnus Hall

Regeringen måste inse att det är viktigare att bespara mänskligheten klimatkostnader på över tusen miljarder kronor, än att få in småpengar till statskassan.

Greenpeace ordförande Annica Jacobson kommentar till Vattenfalls bokslut, Greenpeace bedriver en mycket aktiv kampanj för att stoppa försäljningen av bolagets tyska kolkraft

De borgerliga ledamöterna undrade hur regeringspartierna egentligen vill göra med den tyska brunkolsverksamheten. Från andra sidan blockgränsen passade Vänsterpartiets Birger Lahti på att påminna de borgerliga partierna om den katatstrofala

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Regeringens skrivelse om Riksrevisionens rapport om Vattenfall läggs till handlingarna. Tillkännagivandet från riksdagen ska behandlas av regeringen.

Betänkande 2015/16:NU7 Riksrevisionens rapport om Vattenfall och energiomställningen


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00