MP:s riksdagslista i Stockholm klar – Daniel Helldén ett av toppnamnen

Miljöpartiet i Stockholm har spikat sin riksdagslista. Listan toppas av de tidigare ministrarna Per Bolund och Åsa Lindhagen. Men högt upp på listan står också borgarrådet Daniel Helldén. ”Jag ser en otrolig spännande valrörelse framför mig”, säger han till Altinget.

Daniel Helldén (MP) hoppas byta Stockholms stadshus mot Sveriges riksdag efter valet.
Daniel Helldén (MP) hoppas byta Stockholms stadshus mot Sveriges riksdag efter valet.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Johan Manell

Miljöpartiets riksdagslista i Stockholm följer i stora drag valberedningens förslag. Förändringarna är att Per Olsson Fridh inte längre kandiderar och att Katarina Luhr och Mats Berglund flyttas upp på före Grön ungdoms språkrör Aida Badeli.

I riksdagsvalet 2018 fick Miljöpartiet sex mandat i valkretsarna Stockholms stad och län. Om partiet når ett liknande resultat så kommer trafikborgarrådet Daniel Helldén in i riksdagen, han står nämligen på plats 4 på listorna i valkretsarna.

– Som kommunpolitiker stöter man på en del problem som orsakas av den statliga nivån. Man har inte riktigt förståelse för de lokala perspektiven. Jag ser fram emot att bita i de sakerna och ha med mig de kunskaperna och det perspektivet om jag kommer in i riksdagen, säger han till Altinget.

Har du något exempel på en lokal fråga där staten sätter käppar i hjulet?

– Vi har hållit på med hur många saker som helst på trafikområdet som tar sån tid och när det väl kommer nånting så är det fel. Vi sitter nu och har beslutat i staden att Stockholm ska bli utsläppsfritt 2030 och att det bara ska vara elbilar i innerstaden. Då har vi satt upp ett antal morötter för detta. Bland annat vill vi ändra parkeringslagstiftningen och premiera elbilar parkeringsmässigt. Trängselskatterna som är statliga skulle vi också vilja styra över.

– Sen finns det ju enkla frågor som att cykla mot enkelriktat som vi jobbade med där Trafikverket upphävde alltihop och vi kreativt fick hitta en ny lösning vilket vi lyckades med. Men man hade kunnat göra det mycket enklare och mer förståeligt för alla.

Perspektiv

Daniel Helldén har varit borgarråd i Stockholm sedan 2011 och trafikborgarråd sedan 2014. Före sin tid i Stockholmspolitiken var han kommunpolitiker i Gnesta. Den kombinationen tror han sig ha nytta av vid ett eventuellt riksdagsuppdrag.

MIljöpartiets riksdagslista i Stockholm (topp 8)

1. Per Bolund, riksdagsledamot, tidigare miljö- och klimatminister

2. Åsa Lindhagen, tidigare finansmarknadsminister

3. Ulrika Westerlund, projektledare Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare RFSL-ordförande

4. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm

5. Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd i Stockholm

6. Mats Berglund, tidigare riksdagsledamot

7. Aida Badeli, språkrör Grön ungdom

8. Henrik Blind, kommunpolitiker i Jokkmokk

– Jag har jobbat både på landsbygden och i den största kommun man kan bo i. Så jag vet också skillnaden och förutsättningarna. Det är så många saker i nationell politik där man hittar på något och så kraschar det någon annanstans i landet för att man inte har tänkt på det.

Spärren

Det största hindret för en Helldénsk riksdagsplats är i dag partiets läge i opinionen. I flera mätningar ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren. Daniel Helldéns lösning för att föra partiet över spärren är samma som andra gröna företrädare gett uttryck för.

– Det kan väl låta patetiskt men vi måste vara otroligt tydliga och klara när det gäller klimat- och miljöfrågorna. Vi är ju det partiet som bär alla de frågorna. Det måste synas och folk måste märka det. Nu sätts listorna runt om i landet. Det är en del nya politiker som inte har varit med på riksnivå tidigare och som kan ta det här steget och säga att vi har gjort någonting hos oss. Det tror jag kan ge en skjuts.

– Jag ser en otroligt spännande valrörelse framför mig. Det är nödvändigt att Miljöpartiet är kvar i riksdagen så att vi kan fortsätta den omställning som vi gör. Jag tror att det kommer gå bra. 

Samarbete

I Stockholm styr Miljöpartiet tillsammans med M, KD, C och L. Den förra mandatperioden styrde partiet tillsammans med S, V och FI. Daniel Helldén har ett pragmatiskt förhållningssätt till vilka samarbeten han kan tänka sig på riksnivå.

– Jag brukar säga det som Miljöpartiet egentligen alltid har sagt. Nämligen att det vi ska göra är att få igenom så mycket grön politik som möjligt. Vi är inte ett parti som andra utan kan arbeta med nästan alla. Det är bara SD som inte finns på kartan. 

Men han ser också svårigheterna med ett samarbete högerut i riksdagen.

– Som det ser ut just nu på riksnivå när L, KD och M surrar sig mot SD så blir det ett mer komplicerat läge. För det är klart att vi inte kan sitta i sådana samarbeten. Men Nyamko Sabuni har inte suttit så länge. Hon lyckades ju haverera Liberalerna och svänga dem mot SD ganska fort så jag skulle säga att inget är hugget i sten. Det kan ju vara så att det händer saker som gör att vi kan hamna mer i ett mitten-alternativ.

Nämnda personer

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00