Debatt

MP: Bara ett parti är redo att axla ansvaret för klimatet 

Det rimliga vore att att parti efter parti skärpte sin klimatpolitik. Men det är inte vad som skett i Sverige. I stället har parti efter parti sänkt sina klimatambitioner – förutom Miljöpartiet. Det skriver Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson.

Det är politikens uppgift att styra och ge förutsättningar för en rättvis klimatomställning, skriver Lorentz Tovatt.
Det är politikens uppgift att styra och ge förutsättningar för en rättvis klimatomställning, skriver Lorentz Tovatt.Foto: Henrik Montgomery/TT
Lorentz Tovatt
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ännu en granskning visar nu tydligt att endast ett parti i Sveriges riksdag – Miljöpartiet – går till val på att sänka utsläppen tillräckligt mycket. Precis som Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén sa till DN, oroar vi oss för vad detta betyder för klimatpolitiken under den kommande mandatperioden. Parti efter parti backar ur de rum där modiga klimatbeslut tidigare fattats. Klimatpolitiken är i fritt fall. Och bara ett parti bryr sig tillräckligt för att fånga upp den.

Sveriges miljöbudget slaktad

Sedan Miljöpartiet lämnade regeringskansliet har S-regeringen drivit igenom flertalet direkt klimat- och miljöskadliga beslut. Ny gruva i Gallòk. En utredning om ökad flygkapacitet på Arlanda. En nationell infrastrukturplan med tiotals miljarder till nya motorvägar. Slakt av Sveriges miljöbudget. Flera av de viktigaste klimatförslagen som var redo att läggas fram till riksdagen har i stället hamnat i byrålådor. Regeringens vikande klimatengagemang efter att MP lämnat regeringen talar sitt tydliga språk – utan MP, ingen klimatpolitik värd namnet.

Naturskyddsföreningens senaste granskning ger oss dessutom anledning att prata högre om att två partier som ofta utmålar sig som gröna inte håller måttet.

Centerpartiets svar i den senaste granskning ger partiet blyga 13 poäng av 22 möjliga. Det innebär att C i en granskning får sämre miljöbetyg än Liberalerna. Det mest gröna med Centern är alltså fortfarande partiets logga. En av de viktigaste åtgärderna för att snabbt minska mängden koldioxid i atmosfären är att ställa om skogsbruket så att kolsänkan i de svenska skogarna kan öka. Det här förslaget säger C, skogsbolagens parlamentariska gren, givetvis tvärnej till.

Larmrapporterna duggar tätt

Vänsterpartiet har under ledning av Dadgostar genomfört en helomvändning i klimatpolitiken. Detta till den grad att partiets klimatpolitiska talesperson sedan tolv år tillbaka nyligen valde att hoppa av uppdraget med hänvisning till den nya politiken. I Naturskyddsföreningens granskning säger Vänsterpartiet nej till ett av de mest avgörande förslagen, nämligen det om att förbjuda fossila bränslen senast 2030. Samtidigt har våren visat att Vänsterpartiet i praktiken alltid prioriterar annat högre än klimat och miljö. Mest anmärkningsvärt att man tillsammans med högerpartierna och SD tvingat fram kraftfulla skatterabatter på fossil energi.

Sedan Miljöpartiet lämnade regeringskansliet har S-regeringen drivit igenom flertalet direkt klimat- och miljöskadliga beslut.

Rapporterna från FN:s klimatpanels sjätte utvärderingsperiod har under de senaste halvåret duggat tätt. Beskeden från den tidigare ofta så lågmälda och försiktiga panelen har varit glasklara; fönstret till en säker framtid håller snabbt på att smällas igen i ansiktet på oss alla. Varje tiondels grads skillnad spelar roll för hur katastrofala konsekvenserna kommer att bli. Alla utsläpp spelar roll.

Ge politiken rätt förutsättningar

Det rimliga vore att den här typen av kunskap gjorde att parti efter parti skärpte sin klimatpolitik. Men det är inte vad som skett i Sverige. I stället har parti efter parti sänkt sina klimatambitioner, till den grad att de nu är lägre än inför valet år 2018.

Det är politikens uppgift att styra och ge förutsättningar för en rättvis klimatomställning. Men det förutsätter att väljarna ger politikerna det uppdraget. Efter granskningar av både Naturskyddsföreningen och WWF står det tydligt att endast ett parti är redo att axla det ansvaret och det är Miljöpartiet.

Nämnda personer

Karin Lexén

Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024