Miljökrav ska sänkas vid besök av utländska förband

Regeringen vill tillåta Försvarsmakten att bryta villkoren i sina miljötillstånd vid övningar när andra länder deltar. Fördelarna för säkerheten och beredskapen väger upp miljökonsekvenserna, enligt försvarsdepartementets bedömning.

Förfrågningarna från framför allt Nato-länder om militära övningar på svensk mark har ökat kraftigt. Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och USA:s försvarschef Mark Milley.
Förfrågningarna från framför allt Nato-länder om militära övningar på svensk mark har ökat kraftigt. Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och USA:s försvarschef Mark Milley.Foto: Fredrik Persson/TT
Johanna Alskog

Sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato har antalet förfrågningar från andra länders försvarsmakt om gemensamma övningar ökat kraftigt, enligt en promemoria från klimat- och näringslivsdepartementet. Men Försvarsmakten har problem med de tajta planeringsramarna som många samövningar kräver.

Regeringen vill nu underlätta för försvaret genom att göra det möjligt att bryta mot villkor och försiktighetsmått i miljötillstånden när det bedöms som nödvändigt för att kunna genomföra militärt samarbete med andra länder.

Förslaget bedöms kunna ge miljökonsekvenser i form av ökat buller och kan också innebära en viss ökad användning av luftfartyg och fordon som drivs av fossila bränslen.

ur klimat- och näringslivsdepartementets promemoria

”Det finns goda skäl att tillfälligt tillåta buller och andra miljökonsekvenser som kan gå utanför de riktvärden som finns i dag, eftersom det handlar om internationella militära övningar och samarbeten som är av stor vikt för Sveriges säkerhet och beredskap samt andra viktiga allmänna intressen.” står det i regeringens promemoria.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00