Mer pengar till skydd av värdefulla skogar oroar LRF

Regeringen skjuter till mer pengar i budgeten som ska användas till formellt skydd av värdefulla skogar som bygger på markägarens frivillighet. Men LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson efterlyser ett svar på hur regeringen ska säkerställa frivilligheten.

Hur ska regeringen garantera att skogar inte skyddas mot markägares vilja? Det vill LRF Skogsägarna Paul Christensson ha svar på.
Hur ska regeringen garantera att skogar inte skyddas mot markägares vilja? Det vill LRF Skogsägarna Paul Christensson ha svar på.Foto: Altinget
Johanna Alskog

En halv miljard extra per år under de kommande åren för skydd av värdefull natur. Det utlovar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatari (L).

– Genom satsningen på 500 miljoner kronor de kommande tre åren skyddar vi värdefull natur och betalar ersättning till de markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med, säger hon i ett pressmeddelande.

Nyheten om anslagsökningen tas inte emot med enbart klang och jubelsång från LRF Skogsägarna, trots att många skogsägare i dag får vänta länge på att få ut ersättningen vid reservatsbildning. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00