Lars Bäckström: "Vi följer de instruktioner vi får"

VATTENKRAFT. Länsstyrelsen i Västra Götaland får såväl ris som ros för sitt tillsynsarbete med den småskaliga vattenkraften. Men landshövding Lars Bäckström vägrar att gå med på att myndigheten gör något annat än att följa lagar, instruktioner och domstolsbeslut.

Kritiken mot att Länsstyrelsen i Västra Götaland går bärsärk i sin tillsyn av den småskaliga vattenkraften ger inte landshövding Lars Bäckström mycket för. Myndigheten följer sina instruktioner och inget annat.
Kritiken mot att Länsstyrelsen i Västra Götaland går bärsärk i sin tillsyn av den småskaliga vattenkraften ger inte landshövding Lars Bäckström mycket för. Myndigheten följer sina instruktioner och inget annat.Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland
Johanna Alskog

Landshövding Lars Bäckström är helt kallsinnig inför såväl kritik som beröm för Länsstyrelsen Västra Götalands tillsynsarbete med den småskaliga vattenkraften. När riksdagsledamöter från Centerpartiet anklagar länsstyrelsen för att skrämma vattenkraftägare och beskriver det som att myndigheten går bärsärk, är det en bild Lars Bäckström inte alls känner igen.

– Jag har träffat berörda människor, jag har druckit kaffe med dem, jag har lyssnat. Det har inte varit någon hätsk stämning, säger han till Altinget.

Enligt moderaternas Cecilia Widegren skiljer Länsstyrelsen i Västra Götalands arbete ut sig i jämförelse med andra länsstyrelser "som valt att agera på ett sätt som inte riskerar att slå ut de befintliga småskaliga vattenkraftverken".

Bäckström påminner om att det var den förra regeringen som i sitt regleringsbrev för år 2012 gav länsstyrelsen ett uppdrag om att utföra utökad tillsyn av vattenkraftverken. En regering med moderat statsminister och där såväl miljö- som energiminister var från just Centerpartiet.

Tydligt uppdrag från Alliansregeringen

Fakta
Tidigare riksdagsledamot
Lars Bäckström satt i riksdagen 1988-2006 för Vänsterpartiet.
1996-2006 var han gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.
Bäckström är landshövding i Västra Götalands län sedan 2008.

– Där stod det att vi ska utföra ökad tillsyn. Det var ett explicit uppdrag och vi fick extrapengar. Det är sällsynt; att länsstyrelsen får mer pengar, säger Lars Bäckström och tillägger:

– Det var inte ett uppdrag som var svårt att tolka.

Lag, regeringsuppdrag och domstolsbeslut leder länsstyrelsen i en riktning vad gäller de småskaliga vattenkraftverken. Den som inte har ett giltigt tillstånd, ska ansöka om ett och uppfylla de miljökrav som följer med det. Att driva vattenkraft utifrån urminnes hävd är inte längre möjligt, efter beslut i Mark- och miljööverdomstolen 2012.

– Jag förstår mer än väl att ägare till mindre vattenkraftverk upplever det här som konstigt och svårbegripligt och att det ställs krav som de tycker de har svårt att klara och finansiera. De upplever att de ha giltiga tillstånd sedan många decennier, ibland sedan hundratals år. Jag har inte svårt att förstå det, men det ändrar inte det uppdrag vi har fått av riksdag, regering och EU-rätten, säger Lars Bäckström.

Myndigheten ska inte tycka något

Från miljöorganisationernas sida ses Länsstyrelsen i Västra Götaland, tillsammans med ett par andra länsstyrelser, som ett föredöme i tillsynsarbetet. Den bilden vill inte Lars Bäckström heller riktigt kännas vid.

– Vi följer de instruktioner vi får. Sen har jag sagt att vi anstränger oss på vår myndighet för att vara så effektiva vi kan. Jag kunde välja att bedriva civil olydnad, men det är mig främmande. Jag kan inte ha tjänstemän som agerar efter vad de tycker, säger han.

Länsstyrelsen i Västra Götaland ägnar helt enkelt mer tid åt tillsynen av de små vattenkraftverken eftersom en stor andel av kraftverken ligger i myndighetens område. 

– Vi har mycket småskalig vattenkraftverksamhet, det har man inte i exempelvis Norrbotten, säger Bäckström.

Anser att lagen kan bli bättre

Lars Bäckström anser alltså att myndigheten följer sina instruktioner, men han skulle gärna se att instruktionerna ändrades. Det är många som undrar när regeringen ska sätta ner foten i frågan om Vattenverksamhetsutredningen och presenterar en ny lagstiftning för vattenkraften.

– Det finns effekter av regelverket som sannolikt inte är avsedda, till exempel att mindre vattenkraftverk kan komma att avveckla sin verksamhet och riva bort sina anläggningar i stället för att söka tillstånd, säger han och fortsätter.

– Vi vill gärna att man förenklar regelverket för tillstånd och inför en årlig tillsynsavgift, i stället för dagens timavgift.

Landshövdingen i Västra Götaland är trygg med hur myndigheten arbetar och ger kritikerna ett råd på vägen.

– Skjut inte på pianisten när du är missnöjd med partituret. Det är inte vi på länsstyrelsen som har skrivit musiken.

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00