Landshövding uppmanar skogsprofil ändra fritidssysslor

FÖRTROENDE. Dalarnas landshövding Ylva Thörn uppmanar en anställd vid länssstyrelsen att sluta utföra skogsinventeringar på fritiden. Men fackförbundet ST motsätter sig beslutet, skriver tidningen Publikt.

Johanna Alskog

Senast den 31 maj ska skogsbiologen Sebastian Kirppu, anställd vid Länsstyrelsen i Dalarna, ha slutat med att göra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på fritiden, enligt en skriftligt beslut som är undertecknat av Sebastian Kirppus närmaste chef Björn Forsberg och landshövdingen Ylva Thörn, skriver tidningen Publikt.

Enligt arbetsgivaren kan Sebastian Kirppus bisysslor vara förtroendeskadliga och myndigheten behöver ha »förtroende från alla sektorer i samhället«, står det i beslutet.

Kirppu: "Jobbigt"

Det är inte första gången som länsstyrelsen uppmanar Kirppu att lägga ner sina fritidssysslor, utan det är en process som pågått i fyra år, enligt artikeln.

– Det är väldigt jobbigt att hålla på och kämpa så här med sin egen arbetsgivare, säger Sebastian Kirppu till Publikt. Men jag måste, för de försöker hindra mig från att vara människa och medborgare på min fritid.

Ingen har någonsin hävdat att jag har misskött mig på jobbet. För mig är det uppenbart att skogsbolagen har satt tryck på länsstyrelsen och sagt ungefär »Ni måste få tyst på den där jäveln!« Ska alla som tycker illa om en tjänsteman kunna säga så och då anses förtroendet vara skadat?

Sebastian Kirppu till Publikt om beslutet

Sebastian Kirppu är anställd som tillsynsman i ett naturreservat i Malung-Sälens kommun och natur­informatör och naturumvärd på Fulu­fjällets nationalpark. På fritiden leder han guidningar och kurser om skogen, inventerar rödlistade arter, uppträder som expert i naturprogram, skriver debatt­artiklar och granskar de skogsområden som miljöcertifierade skogsbolag vill avverka.

Enligt Kirppu råder det ingen motsättning mellan vad han gör på arbetet och vad han gör på fritiden:

– Det är inte ens länsstyrelsen som granskar avverkningsanmälningar, det är Skogsstyrelsen. Och de inventeringar som länsstyrelsen gör är jag inte inblandad i, säger han.

Facket kallar till tvisteförhandling

Länsstyrelsen vill inte ge någon kommentar, utan hänvisar till att det är ett enskilt personalärende.

Fackförbundet ST motsätter sig beslutet från Kirppus arbetsgivare och ska kalla till tvisteförhandling.

– Vi kommer att yrka på förhandling, för vi kan inte se att det framgår på vilket sätt det här är förtroendeskadliga bisysslor, säger ombudsman Sofie Furtenback till Publikt.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00