Låt mig visa dig nya Altinget

OM OSS. Politik har aldrig varit viktigare. Det är ledstjärnan för Altingets nya hemsida, som gör det lättare för dig att hålla koll på allt som sker inom de politikområden du är intresserad av.  

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Sanna Rayman

Du kanske är ny här? Låt mig då beskriva det vi gör kortfattat. Altinget i Sverige är efterföljare till tidningen Riksdag & Departement. Vårt koncept är baserat på Altinget.dk som grundades år 2000 och idag utgör den största politiska redaktionen i Danmark. 

På Altinget får du en nischad bevakning av politiken. Våra läsare prenumererar utifrån sakintresse och vi hjälper dem att följa beslutskedjor, myndigheter, riksdagsarbetet och statsförvaltningen på respektive område genom sakinriktade kalendarier, koll på remisserna som skickats ut, nyheter om vem som fått jobb var och hur det går i heta frågor. Som betalande läsare får du nyhetsbrev på dina områden. 

På vår förstasida hittar du en del av vårt material upplåst och gratis, och även en hel del öppen debatt samt krönikörer

Även som gratisläsare kan du prenumerera på ett av våra nyhetsbrev här.

Vad vi bevakar 
Vi bevakar i dag sex sakpolitiska områden: Arbetsmarknad, Miljö och energi, Rikspolitik, Säkerhet, Utbildning samt Vård och hälsa. Du hittar dem alla via ”burgar-menyn” uppe till vänster på förstasidan. 

I vår utvidgar vi dessutom vårt grepp. Nästa vecka adderar vi nischen Altinget Omsorg, som täcker frågor som äldreomsorg, LSS, socialtjänst m.m. Senare i vår startar vi Altinget Civilsamhälle, en nisch inriktad på den breda civila sektorns inre liv och yttre förutsättningar. Håll utkik!  

Politik är personer – håll koll på dem!  
Politik är viktigare än någonsin och på Altinget gillar vi att hålla ögonen på alla de människor som arbetar med politik, oaktat om de är folkvalda, tjänstemän eller lobbyister. Därför erbjuder vi Sveriges bästa namnnyheter. Vi håller koll på vem som byter jobb, utnämningar i statsapparaten, vem som fick utredningsuppdraget och varifrån organisationerna rekryterar. För att det intresserar oss – och för att vi vet att våra läsare har nytta av att veta det.  

På vår sajt finns, utöver namnnyheterna, också ”visitkorten”. När du läser våra namnnyheter eller nyhetstexter kan du alltid titta in på de taggade aktörernas visitkort, läsa mer om dem och hitta andra artiklar som de förekommer i, eller själva har skrivit. Titta exempelvis på mitt visitkort här, eller på arbetsmarknadsministerns här. Kanske har du själv ett visitkort på Altinget? I så fall vet du att vi skriver till dig varje år för att stämma av om våra uppgifter fortfarande är korrekta. Altingets skribenter har också visitkort, så att du lätt kan leta fram allt varje redaktör har skrivit.  

Foto:

Foto:

Politik är debatt – följ den!  
Vi lägger också mycket tid på att bevaka det som diskuteras och klubbas i riksdagen, debatterna och utskottsarbete. För politik är ju inte bara strategi och spinn, även om det ibland kan verka så. Politiken sker genom utbyte av synpunkter, som när regeringen begär synpunkter på planerad lagstiftning och – förstås – på våra debattsidor.  

Debatten hittar du såväl på förstasidan på nisch-sidorna, där den kureras efter område och där alla sakfrågeintresserade får utrymme att vara smalare och mer detaljfokuserade än vad som ryms i de stora nyhetsmediernas samhällsdebatt. Vi vågar också lova att politikers frisyrer och andra sidospår aldrig kommer att bli debatt hos oss!  

Politik är processer – bevaka dem!  
Debatten är ofta en startpunkt, men politik är också processerna: utredningar, betänkanden, remissvar, utskottsbehandling och slutligen lagstiftning. Vi följer detta åt dig. Läser remissvaren, sammanfattar och rapporterar.  

På vår förra hemsida var en del av de verktyg som hjälper dig att följa dessa processer svåra att hitta. Beslutskedjan, de aktuella remisserna, kalendarierna låg begravda bakom menyer och undermenyer. Nu flyttar vi fram allt servicematerial i boxar och listor på förstasidan och på nischernas startsidor, så att du lätt kan få överblick direkt. Genom vårt verktyg Beslutskedjan kan du sätta upp egna bevakningar och följa ärenden du bryr dig om längs vägen, från den initiala debatten tills ett beslut klubbats.  

Foto:

Senare i år lanserar vi dessutom ett än mer efterlängtat verktyg: EU-trackern, som hjälper dig att på motsvarande sätt följa EU-lagstiftningens vindlingar från frö till planta. Den tjänsten vet vi att många ser fram emot!  

Knuffa bort artikeln 
I en tid av idogt ”svajpande” har vi infört en variant också på vår sajt. När du läser en artikel hos oss och når slutet, putta den bara uppåt eller nedåt, så försvinner den automatiskt och tar dig tillbaka till ditt utgångsläge, oavsett om du befann dig på förstasidan eller på någon av våra nisch-sidor.  

Får du inte fram funktionen i denna artikel? Jo, då är förklaringen sannolikt att du använder dig av en äldre version av din webbläsare. Pröva att byta programvara, eller uppdatera webbläsaren, så kommer troligen alla nya funktioner att poppa upp.

I mobilen och från datorn 
Vi vet att många av er, faktiskt runt hälften, läser oss via mobilen. Därför har den nya hemsidan skapats för att fungera lika bra på liten som stor skärm. I toppen av vår mobilsajt hittar du dessutom små välbekanta bubblor, liknande de ”stories” som ofta syns i sociala medier.

Foto:

I våra bubblor hittar du redaktionellt utvalda frågor och ämnen som är särskilt aktuella just nu. En person, en sakfråga, en debatt – eller kanske en aktuell presskonferens från regeringen, ett parti eller en myndighet. Liknande bubblor av framlyft material hittar du även på Altingets förstasida.  

Ostörd läsning 
I arbetet med den nya sajten har vi gett även annonserna ett lyft. Våra jobbannonser är mer stilrena och hittas både på förstasidan och nisch-sidorna och i en särskild sektion där namnnyheter kombineras med karriärmöjligheter.  

Samtidigt låter vi artikelsidorna vara lite mer ”i fred” när det gäller pockande annonser och länktips som skapar oro och stör läsupplevelsen. Oavsett om du är prenumerant eller inte så vill vi erbjuda ett lugn i läsningen, utan ständiga avbrott i vart och vartannat stycke. Politik har som sagt aldrig varit viktigare, och då tycker vi att det är rimligt att du ska få läsa till punkt.  

Bättre tillgänglighet 
Och en sak till! Överst i många artiklar kan du se en liten play-knapp. Tryck på den så kan du få artiklarna i Altinget upplästa, i stället för att läsa dem själv. På så vis kan du fördjupa dig i politiken medan du pendlar, lagar mat eller gör något helt annat.   

Mer skräddarsytt och snabbare 
Du som prenumererar på en eller flera av våra nischer kommer att upptäcka att det finns fördelar med att läsa Altinget i inloggat läge. Inte minst får du tillgång till det material som ingår i ditt abonnemang och som är låst för andra, men det ger dig också möjlighet att spara artiklar för senare läsning. Vi arbetar också kontinuerligt med att addera möjligheter att skräddarsy och styra hur man tar del av innehållet och verktygen.  

Foto:

Även det som inte syns utåt har fått sig en uppgradering på vår nya sajt. Under huven snurrar det lite snabbare än på gamla Altinget – och det kommer också vara enklare att byta ut delar när vi får lust.  

Upptäck Altinget 
Det finns mer att berätta, men nu sätter jag punkt. Knuffa bort den här artikeln och hopp iväg på upptäcktsfärd på nya Altinget.se!  

Har du synpunkter och förbättringsförslag – mejla mig hjärtans gärna på [email protected]  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024