Kritik och beröm till danskt klimatpaket

KLIMATPAKET PÅ DANSKA. Klimatvänlig asfalt, fördelar för miljövänliga taxibilar och säljstopp för fossilbilar – i veckan presenterade Danmarks statsministern Lars Løkke Ramussen sitt stora klimat- och luftpaket. Från den svenska riksdagen får de 38 förslagen såväl ris som ros.

I tisdags presenterade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), tillsammans med fem av sina ministrar, sitt stora klimat- och luftpaket – ett politiskt paket med totalt 38 åtgärder som ska minska de danska koldioxidutsläppen samt förbättra luftkvaliteten i landet.

Framför allt förslagen på transportområden är omfattande, här finns allt från klimatvänlig asfalt och möjlighet att gå före i kön för miljövänliga taxibilar, till ett säljstopp för fossilbilar år 2030 och en särskild transportkommission.

På hemmaplan har klimatpaketet mötts av såväl applåder som svala reaktioner och skarp kritik. Många lyfter på hatten för förslagen på transportområdet, men oppositionspartiet Alternativet hör till dem som frågar sig om Løkke Rasmussen glömde bort flygtrafikens utsläpp. Socialistisk folkeparti sällar sig till dem som tycker att det danska lantbruket kommer alldeles för enkelt undan. Och Dansk folkeparti vill inte se förbud och säljstopp, utan vill lösa omställningen i transportsektorn med satsningar på forskning och utveckling.

Login