Köttfrågor till Bucht från M och V

KLIMAT. Riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M) har olika syn på hur staten bör hantera köttkonsumtionen, men förenas i att de vill veta vad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har för avsikter.

Johanna Alskog

Både Jens Holm (V) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M) tar tillfället i akt att påpeka att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht borde ha högre kunskaper om den svenska köttkonsumtionen än vad han visade upp i en intervju i Sveriges radio. I intervjun var Bucht dels ovetande om att köttkonsumtionen i landet ökar, dels ansåg han inte att köttet är ett klimatproblem.

I en interpellation vill därför Jens Holm veta om Sven-Erik Bucht anser att svensk köttkonsumtion är ett miljö- och klimatproblem och han vill också veta vilka åtgärder som landsbygdsministern planerar.

Jonas Jacobssson Gjörtler skriver i en skriftlig fråga till landsbygdsministern att han instämmer i Buchts uttalande att en köttskatt inte är en bra idé – vilket däremot Jens Holm anser – men undrar över vilka konkreta åtgärder landsbygdsministern planerar för att minska köttproduktionens utsläpp. Detta med anledning av en skriftlig kommentar som Bucht gjort om köttfrågan till Svenska Dagbladet, där han utlovar sådana åtgärder.

"Avser regeringen att lägga ytterligare särkrav eller andra bördor på det svenska jordbruket, vars situation redan är hårt ansträngd?" skriver Jacobsson Gjörtler.

 

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

Jonas Jacobsson Gjörtler

Kommunikationschef Helsingborgshem, ledamot i Riksbanksfullmäktige
Studier i ekonomi och statsvetenskap (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00