Om  
Anna Kinberg Batra

Kinberg Batra köper ut chef för miljonbelopp

Turerna kring förändringar i toppskikten på länsstyrelsen i Stockholm har varit många. Nu rapporterar Dagens Nyheter att Åsa Ryding, näst högsta chef på myndigheten, har köpts ut för miljonbelopp.

Avtalet om Åsa Rydings uppsägning, som Dagens Nyheter tagit del av, är signerat av Anna Kinberg Batra. 
Avtalet om Åsa Rydings uppsägning, som Dagens Nyheter tagit del av, är signerat av Anna Kinberg Batra. Foto: EPP
Tim Gashi

Åsa Ryding, länsöverdirektör i Stockholm, har fått lämna länsstyrelsen mot ett halvårs lön. Nu avslöjar Dagens Nyheter att Ryding även ska få sammanlagt 2,2 miljoner i ersättning.

Beskedet om att sparka Ryding, som arbetat för myndigheten i 15 år, har väckt starka reaktioner internt. Inte minst mot bakgrund av att landshövding Anna Kinberg Batra anställt två vänner på tvivelaktiga sätt, vilket Aftonbladet tidigare avslöjat.

– Det är anmärkningsvärt att länsöverdirektören får lämna i en situation där det kommer allvarliga anklagelser om vänskapskorruption. Länsöverdirektören är garanten för den förvaltningskultur som en länsstyrelse ska ha, säger en medarbetare som vill vara anonym till Dagens nyheter.

Civilminister Erik Slottner, som ansvarar för tillsättandet av länsöverdirektörer, avstår från att kommentera händelser och hänvisar till länsstyrelsen.

Läs också

 

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00