KD-politikerns dialektsuccé i SVT: Kan få ljudboksuppdrag för partiet

KD:s miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson nådde ut brett med sin breda värmländska i SVT:s klimatdebatt på söndagskvällen. Nu föreslår partiledaren Ebba Busch att han ska läsa in partiets valmanifest som ljudbok. ”Jag tänker inte så mycket på hur jag pratar själv.” säger Ottosson till Altinget.

Kjell-Arne Ottosson (KD) från Östervallskog i Årjängs kommun. ”Det är inte så att jag inte kan prata rikssvenska, men skulle jag lägga om min dialekt helt så blir jag låst.”
Kjell-Arne Ottosson (KD) från Östervallskog i Årjängs kommun. ”Det är inte så att jag inte kan prata rikssvenska, men skulle jag lägga om min dialekt helt så blir jag låst.”Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Har du hänt att du fått reaktioner på din dialekt tidigare?

– Det har det ju gjort. Jag har suttit ordförande ett antal år vid Missionskyrkans konferenser och även vid Kristdemokraternas riksting. Vid sådana tillfällen kommer det ofta glada tillrop.

– Det är inte så att jag inte kan prata rikssvenska, men skulle jag lägga om min dialekt helt så blir jag låst. Jag blir en annan person om jag gör det. En del ord lägger jag självfallet om, så att folk ska förstå.

Kan du ge exempel på ord som du lägger om?

– Det är egentligen inte främst ord, utan hur jag pratar. (Efter det här säger Kjell-Arne Ottosson några meningar som Altingets reporter inte förstår överhuvudtaget.)

Är du representativ för den delen av Värmland som du kommer från?

Apropå dialekten så retas de ju med mig hemma i Östervallskog eftersom jag pratar så fint i riksdagen och på tv.

Kjell-Arne Ottosson (KD) i ett sms till Altinget
– Jag vet inte riktigt, men jag kommer från Nordmarken och talar nordmarken-dialekt. Till och med inom vår socken, Östervallskog, så hörs det om man kommer från norra eller södra delen.

– Tyvärr är det många som slipar bort för mycket av sin dialekt, så att de urvattnas. Det är synd. Jag gillar dialekter.

Är det någon i riksdagen som slår dig på fingrarna när det gäller att tala dialekt?

– Jag tänker inte så mycket på hur jag pratar själv. Men Lars Thomsson talar gotländska. Han lägger säkert också om hur han pratar när han är i riksdagen, men han är fantastisk att lyssna på. Även Peter Helander är fantastisk att höra på, hans dalmål. Och då kommer han ändå från en av de stora orterna, från Mora, men melodin är fin.

– Vi är ju från hela Sverige vi som sitter i riksdagen. Det är fint när det hörs.

Ebba Busch skriver på Twitter att du ska läsa in partiets valmanifest som ljudbok om tillräckligt många stöttar idén. Vad säger du om det?

– Det kan jag ju göra. Absolut. Kallar partiledaren så ställer en upp.

Hör Kjell-Arne Ottoson här:

Reds.anm: Både Lars Thomsson och Peter Helander är centerpolitiker.

Nämnda personer

Kjell-Arne Ottosson

Riksdagsledamot (KD), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, ledamot Miljömålsberedningen, miljö- och klimatpolitisk talesperson
Grundskollärare (Högskolan i Karlstad 1998)

Peter Helander

Ledamot i partistyrelsen (C)
Officershögskola, flygförare i Flygvapnet

Lars Thomsson

Samordnare Energiön Gotland
Lantmästare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00