Kåberger lämnar Skogsstyrelsens styrelse

SKOG. Tomas Kåberger lämnar sitt uppdrag som ledamot i Skogsstyrelsens styrelse.

I februari begärde Tomas Kåberger att entledigas från sitt uppdrag som ledamot i Skogsstyrelsens styrelse. Vid denna veckans sammanträde, på torsdagsförmiddagen, fattade regeringen det formella beslutet.

Tomas Kåberger är vice ordförande i myndighetens styrelse, en styrelse som det senaste året har haft flera skogspolitiskt infekterade frågor på sitt bord, däribland ersättning i fjällnära skog samt pausen i nyckelbiotopsinventeringen i nordvästra Sverige.

Styrelsens ordförande Marie Larsson Stern säger att Tomas Kåberger har varit ett mycket bra stöd i styrelsearbetet.

– Han har en gedigen myndighetsbakgrund, bland annat sedan han var generaldirektör för Energimyndigheten, säger hon till Altinget.

Tyst från departementet

Altinget har sökt näringsdepartementet för en kommentar. Näringsdepartementet har överhuvudtaget inte velat säga vilken ledamot det är som entledigas, utan hänvisat till att beslutet först ska expedieras innan det blir offentligt. 

Tomas Kåberger skriver till Altinget att han begärde att få lämna Skogsstyrelsens styrelse när han åtog sig uppdraget i Klimatpolitiska rådet. "Klarar inte att ha så många uppdrag i Sverige när jag är i Japan och Kina så mycket." skriver han.

Ledamöterna i Klimatpolitiska rådet offentliggjordes i början av december, rådet startade formellt den 1 januari.

Tomas Kåberger är professor i fysisk resursteori vid Chalmers. Han har tidigare varit bland annat generaldirektör för Energimyndigheten. Kåberger är ledamot i statliga Vattenfalls styrelse samt ledamot i Klimatpolitiska rådet.

Tomas Kåberger har även sökt tjänsten som ny rektor för Blekinge tekniska högskola, enligt P4 Blekinge.

Forrige artikel Danskpolsk gasledning kryssar mellan minor och vrak Danskpolsk gasledning kryssar mellan minor och vrak Næste artikel Hållbar turism kräver djupare miljöanalys Hållbar turism kräver djupare miljöanalys
Ygeman och Nilsson om sina nya uppdrag

Ygeman och Nilsson om sina nya uppdrag

NY REGERING. Sveriges nya energiminister – Anders Ygeman (S) – räknar med att snabbt få upp tempot som energipolitiker. Nya landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) ser fram emot att ta sig an såväl skogen som strandskyddet.