Jordbruksverket påtvingas hjälp med ekonomin

KOSTNADSKONTROLL. Jordbruksverket har larmat om ett akut behov av ökat förvaltningsanslag nästa år. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svarar med att ge myndigheten en ekonomisk överrock i form av Ekonomistyrningsverket.

Jordbruksverket vädjar om ökade anslag nästa år för att ro arbetet med EU-utbetalningarna till lantbrukarna i hamn, men regeringen svarar med att det finns "behov av effektivisering".
Jordbruksverket vädjar om ökade anslag nästa år för att ro arbetet med EU-utbetalningarna till lantbrukarna i hamn, men regeringen svarar med att det finns "behov av effektivisering".Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

Uppdraget innebär att Ekonomistyrningsverket ska göra en översyn av Jordbruksverkets anslagshantering och prognoser. Ekonomistyrningsverket ska också komma med rekommendationer för att säkerställa att den finansiella kontrollen och redovisningen avseende prognoser för berörda anslag, inklusive beställningsbemyndiganden, är ändamålsenlig och effektiv.

ur regeringens pressmeddelande
Fakta
Christina Nordin tillträdde som generaldirektör för Jordbruksverket våren 2018. Hennes företrädare Leif Denneberg var chef för myndigheten 2012-2018 och fick mycket kritik för de omfattande problemen med försenade utbetalningar av jordbruksstöd till landets lantbrukare.

Utan ett rejält ökat förvaltningsanslag nästa år kommer inte Jordbruksverket att klara sitt uppdrag, varnar myndigheten i sitt budgetunderlag för åren 2021-2023 som skickades till regeringen i slutet av februari.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00