Jakten igång på Sandborghs efterträdare

GENERALDIREKTÖRER. Regeringen har inlett jakten efter generaldirektör till Svenska kraftnät – nästan tre månader efter Ulla Sandborghs avgång.

Den 7 februari i år fick Ulla Sandborgh lämna uppdraget som generaldirektör för Svenska kraftnät. Orsaken var bland annat att myndigheten brutit mot regeringsbeslut som säkerhetsklassning samt höga chefer haft tillgång till känsliga it-system utan att först ha blivit ordentligt säkerhetsprövade.

Regeringen har nu inlett sökandet efter en efterträdare till Ulla Sandborgh. I en utlysning som publicerades på regeringens hemsida denna vecka framgår att regeringen är ute efter en ny generaldirektör som bland annat har:

• Erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete i ledande position.
• Goda kunskaper om statsförvaltningen och dess beslutsprocesser.
• Förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom.
• Förståelse för vikten av ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och beredskapsfrågor.

De sökande ska också bland annat ha förmåga att:

• Vara omdömesgill och ansvarstagande.
• Leda och utveckla verksamheten inom ramen för en god förvaltningskultur.

Det är dessutom meriterande med kunskap om elsystem- och elkraftfrågor, energifrågor samt säkerhetsfrågor och beredskap.

Sista ansökningsdag är den 22 maj.

Sedan den 7 februari har Lotta Medelius-Bredhe varit tillförordnad generaldirektör för Svenska kraftnät.

Forrige artikel Schyman: Måste det verkligen bli sämre innan det blir bättre? Schyman: Måste det verkligen bli sämre innan det blir bättre? Næste artikel M och KD rör inte anslag till naturskydd M och KD rör inte anslag till naturskydd