Jakten igång på Sandborghs efterträdare

GENERALDIREKTÖRER. Regeringen har inlett jakten efter generaldirektör till Svenska kraftnät – nästan tre månader efter Ulla Sandborghs avgång.

Den 7 februari i år fick Ulla Sandborgh lämna uppdraget som generaldirektör för Svenska kraftnät. Orsaken var bland annat att myndigheten brutit mot regeringsbeslut som säkerhetsklassning samt höga chefer haft tillgång till känsliga it-system utan att först ha blivit ordentligt säkerhetsprövade.

Regeringen har nu inlett sökandet efter en efterträdare till Ulla Sandborgh. I en utlysning som publicerades på regeringens hemsida denna vecka framgår att regeringen är ute efter en ny generaldirektör som bland annat har:

• Erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete i ledande position.
• Goda kunskaper om statsförvaltningen och dess beslutsprocesser.
• Förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom.
• Förståelse för vikten av ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och beredskapsfrågor.

De sökande ska också bland annat ha förmåga att:

• Vara omdömesgill och ansvarstagande.
• Leda och utveckla verksamheten inom ramen för en god förvaltningskultur.

Det är dessutom meriterande med kunskap om elsystem- och elkraftfrågor, energifrågor samt säkerhetsfrågor och beredskap.

Sista ansökningsdag är den 22 maj.

Sedan den 7 februari har Lotta Medelius-Bredhe varit tillförordnad generaldirektör för Svenska kraftnät.

Forrige artikel Schyman: Måste det verkligen bli sämre innan det blir bättre? Schyman: Måste det verkligen bli sämre innan det blir bättre? Næste artikel M och KD rör inte anslag till naturskydd M och KD rör inte anslag till naturskydd
Klimatförebilderna i Norden halkar efter

Klimatförebilderna i Norden halkar efter

KLIMAT. Trots att de nordiska länderna lyfts fram som föregångare internationellt lyckas de inte alltid göra sin hemläxa. Flera av länderna kommer att missa sina nationella mål nästa år.