Analys av 
Johanna Alskog

Hur många PFAS-processer är det som krävs?

PFAS-målet i Kallinge är i grunden en strid om rätten till rent dricksvatten – en strid där förorenaren Försvarsmakten inte är den som ställts till svars. Frågan är hur många långdragna PFAS-processer som krävs runt om i landet innan politiken tvingas kliva fram?

Pressträff i Ronneby efter förlusten i Högsta domstolen. Ronny Johannesson, styrelseordförande Ronneby Miljö och Teknik, kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) och kommundirektör Carl-Martin Lanér.
Pressträff i Ronneby efter förlusten i Högsta domstolen. Ronny Johannesson, styrelseordförande Ronneby Miljö och Teknik, kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) och kommundirektör Carl-Martin Lanér.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

PFAS-striden i Kallinge har pågått i ett decennium. På tisdagsmorgonen stod det klart att PFAS-föreningen, som företräder drygt 150 Kallingebor som blivit förgiftade via sitt dricksvatten, vunnit mot det kommunala vattenbolaget i Högsta domstolen. Deras höga PFAS-halter i blodet är en personskada i skadeståndsrättslig mening – därmed rivs hovrättens dom upp.

PFAS-föreningens seger i HD är naturligtvis en sorts punkt i en lång process, men det är lika mycket startskottet för nya processer, skadeståndsprocesser som även de kan komma att sträcka sig över många år. Det framkom tydligt när det senare på dagen var dags för pressträff med Ronneby kommun och det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik. En pressträff med många frågor och få svar.

PFAS-målet omfattar drygt 150 personer, men det bor 5000 personer i Kallinge, påpekade en journalist och ville ha svar på om även dessa kan ha rätt till skadestånd. Varpå kommunalrådet Roger Fredriksson (M) påpekade att det faktiskt rör sig om totalt 15 000 människor som kan ha fått i sig PFAS-förorenat Kallinge-vatten genom åren.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00