Högt tryck på statsstöd för naturolyckor – ”Intresset och behovet är stort”

Av de 475 miljonerna som finns anslagna i år har ansökningar för 820 miljoner kronor inkommit från kommunerna för åtgärder mot naturolyckor. Men lägger man till de ansökningar som finns kvar från tidigare år finns ett totalt sökt belopp på 2,4 miljarder. 

Stödbeloppen har varierat kraftigt i storlek de senaste åren. <br>
Stödbeloppen har varierat kraftigt i storlek de senaste åren.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Louise Carlsson-Örning

Det är fortsatt högt tryck på statsstödet för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Av de 475 miljonerna som är avsatta i budgeten för 2023 har ansökningar från kommunerna för motsvarande 820 miljoner kronor inkommit när ansökningsperioden nu stängt. 

– Intresset och behovet är stort och vi har även ansökningar från tidigare år som vi fortfarande handlägger, säger Ida Axelsson Wall, samordnare för statsbidraget på MSB till Altinget. 

Projekten som ansökt om mest:

1. Stockholm, Slussens avbördningsanläggning, ca 486 miljoner kronor.

2. Stockholm, Skredsäkring Pålsundet, ca 61 miljoner kronor. 

3. Mörbylånga, Översvämningsskydd Färjestaden, ca 55 miljoner kronor. 

4. Nacka, Skyfallsled och översvämningsskydd, Värmdövägen, ca 50 miljoner kronor. 

5. Danderyd, Dagvattenpumpstation Samsöviken, ca 20 miljoner kronor. 


Källa: MSB

Lägger man till ansökningar från tidigare år finns ett sammanlagt sökt belopp om drygt 2,4 miljarder kronor. Ett belopp som än mer överstiger det beslutade anslaget för stödet. 

– Ja, om vi tittar på hur det ser ut nu är det ett högre sökt belopp än anslaget. Men det kan också vara så att vi beslutar om ett ärende i år som pågår under flera år. Då är det bara halva bidraget som betalas ut i år och resten när projektet är klart. Så om anslaget räcker beror på vilka ärenden som blir klara för beslut och i vilken fas de ligger i, säger Ida Axelsson Wall.

Minskade för 2023

Stödet, som kan sökas av kommuner för förebyggande åtgärder för översvämningar, jordskred och erosioner, höjdes från 25 miljoner till 500 miljoner mellan 2021 och 2022. Men för 2023 minskade regeringen anslaget något, till 475 miljoner. 

Läs också

Ida Axelsson Wall säger att det är betydelsefullt att stödet ökats upp till en högre nivå och att man från MSB:s sida ser att behovet kommer att kvarstå även framöver. 

– I och med att vi har 2,4 miljarder i sökt belopp redan nu så ser inte jag att det inom de närmsta åren kommer att minska intresset. Utan ju längre kommunerna kommer i sitt klimatanpassningsarbete ju mer ansökningar kommer det att komma, säger Ida Axelsson Wall. 

Projekt som kan få stöd:

Bidrag kan lämnas till åtgärder som skyddar befintlig bebyggelse från naturolyckor som beror på naturhändelserna översvämning, ras skred eller erosion. Bidraget omfattar fysiska, varaktiga åtgärder i syfte att skydda människors liv och hälsa, miljö eller samhällsviktig verksamhet.


Källa: MSB

 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00