Högt tonläge när riksdagen klubbade skatt på elbolagens övervinster

För sent, för lite och för smalt. Oppositionen är inte nöjd med regeringens införande av EU:s tillfälliga skatt på elproducenternas överintäkter. Men Tidöpartierna högg tillbaka i riksdagsdebatten.

Socialdemokraternas Niklas Karlsson gick hårt åt regeringen: Jag kan inte bestämma mig för är om den borgerliga regeringen 
representerar inkompetens eller om man representerar en fullständig 
ovilja <br>
Socialdemokraternas Niklas Karlsson gick hårt åt regeringen: Jag kan inte bestämma mig för är om den borgerliga regeringen representerar inkompetens eller om man representerar en fullständig ovilja
Foto: Jessica Gow / TT
Johanna Alskog

Regeringens uppmärksammade förslag om ett intäktstak på elproducenternas överintäkter, i form av en tillfällig skatt mellan mars och juni, var uppe för debatt och beslut i riksdagen på onsdagen. Propositionen seglade igenom riksdagen i och med Tidöpartiernas majoritet. Men det är ett förslag som lämnar mycket att önska – enligt oppositionen.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lyfte alla i sina följdmotioner att propositionen kommit för sent, intäktstaket är för högt och det är för få företag som omfattas av skatten.

– Det verkar ha utformats så att man precis lever upp till de krav som ställs, sade Miljöpartiets Marielle Lahti.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00