Här är de nya EU-kommissionärerna inom miljö och energi

TOPPOSTER. Pusslet med de nya EU-kommissionärerna är lagt och posterna har nu fördelats. Här är listan med den tillträdande ordföranden Jean-Claude Junckers kommissionärer på miljöområdet.

Tillträdande ordföranden för EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, intervjuar Karmenu Vella, Malta, som i dag presenterades som ny miljö- och fiskekommissionär.
Tillträdande ordföranden för EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, intervjuar Karmenu Vella, Malta, som i dag presenterades som ny miljö- och fiskekommissionär.Foto: EU-kommissionen
Johanna Alskog

Miguel ARIAS CAÑETE (Spanien) - Klimat och energi
64-årig medlem av spanska folkpartiet. Han har tidigare varit lantbruks- och miljöminister och valdes till EU-parlamentet tidigare i år.

Karmenu VELLA (Malta) - miljö, maritima frågor och fiske
64 år och medlem i maltesiska arbetarpartiet. Har suttit i Maltas parlament seda 1976. 1981 fick han sin första ministerpost och har sedan dess varit minister på en rad områden - senast turismminister sedan 2013. 

Alenka BRATUŠEK (Slovenien) - energiunionen
Tidigare premiärminister i Slovenien och 44 år gammal. Avgick som premiärminister efter att ha förlorat striden om ordförandeposten i sitt parti, Positivt Slovenien. Före sin tid som politiker har hon bland annat arbetat i det slovenska finansdepartementet.

Phil HOGAN (Irland) - lantbrukskommissionär
54-årig politiker från partiet Fine Gael. Irlands miljöminister från 2011 till i juli i år, då han blev nominerad till kommissionär. Hans valslogan är "Hogan needs no slogan".

Neven MIMICA (Kroatien) - Internationellt samarbete och utveckling
Den 60-åriga socialdemokraten blev Kroatiens första kommissionär när Kroatien gick med i EU förra året. Han fick då posten som konsumentkommissionär. 2001-2003 var han integrationsminister i Kroatien.
 
Carlos MOEDAS (Portugal) - Forskning, vetenskap och innovation
44-årig socialdemokrat. Han er utbildad ingenjör och ekonomi och har bland annat arbetat på investmentbanken Goldman Sachs. Portugals inrikesminister sedan 2011.

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovakiet) - Transport
48 år och nuvarande kommissionären med ansvar för kontakter mellan institutionerna och administration. En av få nominerade som är tjänsteman och med erfarenhet från bland annat utrikdesdepartementet i Slovakien. Valdes till EU-parlamentet tidigare i år, men blev sedan nominerad till kommissionen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00