Debatt

GU och CUF: "Dags att förbjuda mikroplast"

DEBATT. Mikroplasten i våra hav är ett hot mot fiskar och andra havslevande organismer. Därför bör Sverige gå före resten av EU och förbjuda all förekomst av mikroplast i kosmetika, skriver Axel Hallberg, Grön Ungdom, och Victor Rundqvist, Centerpartiets Ungdomsförbund.

Victor Rundqvist, CUF, och Axel Hallberg, Grön Ungdom.
Victor Rundqvist, CUF, och Axel Hallberg, Grön Ungdom.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Axel Hallbergmiljöpolitisk talesperson, Grön ungdom

Victor Rundqvist, miljö- och landsbygdspolitisk talesperson, Centerpartiets ungdomsförbund

Plast i våra hav är ett enormt problem. I fjol spolades 40 ton mikroplast ut i Östersjön. Dessa små plastbitar äts av fiskar och andra havslevande organismer, vilket leder till att djuren svälter. Ny svensk forskning visar dessutom att fiskar föredrar dessa plastbitar framför vanlig föda. Mikroplast är ett hot mot den biologiska mångfalden i Östersjön. Regeringen måste därför agera och förbjuda mikroplast.

Sverige kan bli föregångare

Mikroplast skapas inte bara av större plastprodukter som bryts ner i mindre bitar, utan förekommer också i hygienprodukter och kosmetika. Kemikalieinspektionen har föreslagit ett förbud av mikroplaster i hygienprodukter och kosmetika. Frågan ligger nu på regeringens bord. Det är av yttersta vikt att regeringen agerar. Först och främst för att utsläppen av mikroplast måste minska dramatiskt, men också för att Sverige kan bli första land att förbjuda mikroplast och på så sätt bli en föregångare för andra EU-länder, inte minst de andra länderna kring den hårt drabbade Östersjön.

Förbjud all mikroplast i kosmetika

På sikt behövs ett förbud på EU-nivå. Detta gör det ännu viktigare för Sverige att visa vägen.

Att förbjuda förekomst av mikroplast i kosmetika är rätt väg att gå, eftersom mikroplasterna är farliga, svåra för naturen att bryta ner och inte minst eftersom det finns andra alternativ. Det förbud som kemikalieinspektionen föreslagit inkluderar dock bara kosmetiska produkter som sköljs av, exempelvis tandkräm och schampo, och därför skulle många produkter slippa undan ett sådant förbud. Vi anser att regeringen borde ta ännu ett steg i rätt riktning och besluta att förbjuda mikroplast i alla kosmetiska produkter, inte bara de som sköljs av. Det är viktigt att våga agera med kraft mot föroreningar som skadar ekosystemen.

Regeringen måste agera

På sikt behövs ett förbud på EU-nivå. Detta gör det ännu viktigare för Sverige att visa vägen. Regeringen måste dels arbeta med denna fråga inom EU, men Sverige kan också påverka EU genom att gå före och införa ett kraftfullt nationellt förbud som inkluderar alla kosmetiska produkter, inte bara de som sköljs av.

Mikroplast är ett akut miljöproblem. De stora utsläppen orsakar svält hos fiskar och hotar Östersjöns redan svaga ekosystem. Regeringen måste därför agera och förbjuda mikroplast i alla kosmetiska produkter.

 

Dokumentation

Vill du delta i debatten?

Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected].

 

Artiklar på Altinget om mikroplastförbud

Kemi: Kosmetikabranschens löfte om mikroplaster räcker ej
Kosmetikabranschen har gjort ett frivilligt åtagande att fasa ut mikroplaster i kosmetiska produkter senast nästa år. Men Kemikalieinspektionen anser ändå att det behövs ett förbud.

Romson oroas av mikroplaster
Regeringen anser att mikroplaster i haven är ett hot mot både människor och miljö. Därför vill regeringen försöka minska förekomsten.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00