Gd: "Förnybart elsystem kräver samlat grepp"

INTERVJU. Ska Sverige klara målet om ett 100 procent förnybart elsystem måste insatserna inte bara förstärkas, utan också samlas, enligt Energimyndigheten. "Vi kan inte prata vind där, sol där och vatten där, utan vi måste få ihop det" säger generaldirektör Robert Andrén.

Robert Andrén har varit generaldirektör för Energimyndigheten sedan i höstas. Innan det var han chef för energienheten på miljö- och energidepartementet.
Robert Andrén har varit generaldirektör för Energimyndigheten sedan i höstas. Innan det var han chef för energienheten på miljö- och energidepartementet.Foto: Energimyndigheten
Johanna Alskog

Den verksamhet vi bedriver när det gäller att få saker att hända, utvecklingen nya smarta energilösningar och energi- och klimatprodukter – där bedriver vi ett otroligt häftigt arbete med många mindre innovativa företag som ligger i framkant. Där har Energimyndigheten en viktig roll och där vill jag att vi ska växa. 

Robert Andrén om Energimyndighetens arbete med att stötta forskning och innovationer
Fakta
Robusta energisystem – här vill Energimyndigheten intensifiera arbetet

• Stöd till marknadsaktörer i form av kunskap om nya hotbilder, utvecklade metoder och regelverk kring informationssäkerhet och säkerhetsskydd samt kunskapsstöd om hur de kan arbeta med riskförebyggande åtgärder.
• Samordning gentemot näringslivet, i synnerhet när flera myndigheter har en potential att ställa krav på samma företag.
• Förmåga till prioritering, ransonering och annan förbrukningsdämpning vid energibrist inom samtliga energislag (el, värme, drivmedel och gas).
• Utveckling av värmeberedskapen med bland annat informationssäkerhet och säkerhetsskydd.
• Utveckling av drivmedelsberedskapen som också tar hänsyn till omställningen till fossilfritt.
• Utveckling av planering för kommuner och  länsstyrelser för att hantera energibristsituationer. 
• Identifiering av och stöd för planering hos krigsviktiga företag
• Enskildes förmåga att hantera konsekvenser av störningar eller avbrott i energiförsörjningen
Källa: Energimyndighetens budgetunderlag

När Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i december hade Robert Andrén varit chef för Energimyndigheten i drygt tre månader. Det är en budget som innebär många nedskärningar på miljö-

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00