EU-parlamentet öppnar för pant på batterier

EU-parlamentets miljöutskott förordar att fler batterier ska omfattas av de nya miljökraven. Men det är inte självklart att hela parlamentet köper utskottets förslag om krav på hållbarhetsredovisning från alla företag. Inte heller att fler batterier ska kunna bytas ut.

Återvinningen av råmaterialen behöver öka för att minska beroendet av import. För tillfället samlas ungefär hälften av batterierna i EU in för att återvinnas. <br>
Återvinningen av råmaterialen behöver öka för att minska beroendet av import. För tillfället samlas ungefär hälften av batterierna i EU in för att återvinnas.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Jacob Hederos

Lagstiftningen som föreslås förändra tänket kring hur produkter ska regleras i EU – genom att ta hand om batterier under hela dess livstid från gruva till återvinning – tar nu ordentlig fart i EU-maskineriet. Detta efter att ha haltat betänkligt det första halvåret efter att EU-kommissionen lagt fram sitt bud.

Under torsdagen antar miljöutskottet sitt förslag till förhandlingsmandat och i början av mars ska hela parlamentet spika den position som de ska gå in med i förhandlingarna med ministerrådet.

Hos medlemsländerna är samtidigt ambitionen lika hög och det franska ordförandeskapet vill att miljöministrarna enas om sin position när de möts i Bryssel den 17 mars.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.