EU-chef efter Nord Stream-attack: Fem åtgärder för att säkra kritisk infrastruktur

Sårbar infrastruktur som rörledningar och undervattenskablar måste stresstestas och övervakas bättre. Nato och internationella partners måste involveras och därutöver måste möjligheten att få hjälp i en nödsituation stärkas, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

"EU kommer att använda sina övervakningssatelliter mer aktivt för att upptäcka möjliga hot," utlovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.<br>
"EU kommer att använda sina övervakningssatelliter mer aktivt för att upptäcka möjliga hot," utlovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: Alexis HAULOT © European Union 2022 - Source : EP
Rikke Albrechtsen

Explosionerna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 nära danskt och svenskt vatten får nu EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen att lägga nya förslag på bordet för att stärka säkerheten kring kritisk infrastruktur i de 27 EU-länderna.

– Sabotagehandlingarna mot Nord Streams rörledningar har visat hur sårbar vår energiinfrastruktur är. För första gången i nutid har det blivit ett mål. Rörledningar och sjökablar förbinder europeiska medborgare och företag med resten av världen. De är livlinor av data och energi, sade kommissionens ordförande i ett tal till Europaparlamentet på onsdagsmorgonen.

Här följer hennes fempunktsplan för hur säkerheten kan stärkas kring viktiga samhällsstödjande installationer:

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00