Debatt

Emma Wiesner: Vad sysslar ni andra partier i EU med, egentligen?

KD motarbetade, MP sov under förhandlingarna och SD röstade nej. Men nu kan vi från Europaparlamentet leverera ett klimatsystem som gör skatter på plastpåsar och flygstolar meningslösa, skriver Emma Wiesner, Centerpartiet.

 
Det är anmärkningsvärt usla insatser från ett regeringsparti som säger sig vilja göra mer för klimatet borta än hemma och än en gång går det att fråga sig hur Tidöpartierna ska minska utsläppen, när de vill ha sänkta ambitioner både i Sverige och i EU, skriver Emma Wiesner.
  Det är anmärkningsvärt usla insatser från ett regeringsparti som säger sig vilja göra mer för klimatet borta än hemma och än en gång går det att fråga sig hur Tidöpartierna ska minska utsläppen, när de vill ha sänkta ambitioner både i Sverige och i EU, skriver Emma Wiesner.Foto: TT/Montage
Emma Wiesner
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utsläppshandeln är det enskilt viktigaste verktyget för att sänka utsläppen i Europa. Hittills har den minskat utsläppen med över 45 procent för berörda sektorer. 

Bara fem månader efter att jag kom till Europaparlamentet gav jag mig den på att jag skulle förhandla den uppdaterade utsläppshandeln. Det var inte givet att jag som nykomling skulle utses till ansvarig för världens största klimatlagstiftning, men jag fick chansen av den liberala partigruppen. Insatsen från Centerpartiets delegation har gjort skillnad. Efter 1,5 års outtröttligt slit för att förbättra Europas klimatpolitik har Europaparlamentets slutgiltiga omröstning spikat resultatet.

Koldioxidutsläpp ska kosta

Den viktigaste förändringen är att EU:s utsläppshandel ska bli mer ambitiös. Det ska kosta att släppa ut koldioxid och när det nya är på plats har vi gått från att inkludera runt 40 procent till att det är omkring 80 procent av växthusgasutsläppen som omfattas av utsläppshandeln.

När ett välfungerande handelssystem med utsläpp är på plats så blir nationella ineffektiva klimatförslag som plastpåseskatt, olika bränsleskatter och flygstolsavgifter totalt irrelevanta. Vi kommer kunna luta oss mot ett effektivt prissättningsverktyg på utsläpp i hela EU. 

Vad de andra svenska partierna sysslat med går verkligen att fråga sig.

För Centerpartiet har de ökade ambitionerna, inkluderingen av fler sektorer samt mer pengar till forskning och innovation varit de viktigaste prioriteringarna. Vi lämnade därför en stor mängd ändringsförslag och utan oss i förhandlingsrummen hade inte forskningsbudgeten ökat eller avfallshanteringens utsläpp behövt bära sina kostnader. Vad de andra svenska partierna sysslat med går verkligen att fråga sig.

KD stod bakom sänkta ambitioner

Fyra svenskar var aktiva i lagstiftningsarbetet. Jag från Centerpartiet och Jytte Guteland, S, deltog i huvudförhandlingarna i miljöutskottet. Sara Skyttedal, KD, och Jakop Dalunde, MP, skulle från industriutskottet lämna synpunkter på miljöutskottets arbete. Efter mycket gott samarbete med Guteland lämnade hon tyvärr parlamentet halvvägs i processen för att ta plats i riksdagen. Socialdemokraterna i Bryssel bytte ut henne mot en nederländsk kollega och Sverige tappade en viktig spelare.

Industriutskottet lämnade ett förslag som drastiskt sänkte klimatambitionerna. KD ställde sig bakom förslaget, som bland annat skulle ha försenat de så kallade koldioxidtullarna och inneburit en långsammare minskning av utsläppen.

Det är anmärkningsvärt usla insatser från ett regeringsparti som säger sig vilja göra mer för klimatet borta än hemma. Än en gång går det att fråga sig hur Tidöpartierna ska minska utsläppen, när de vill ha sänkta ambitioner både i Sverige och i EU.

MP lämnade walkover

MP:s Jakop Dalunde försökte driva industriutskottet i en grönare riktning, men fick inget gehör. Därefter lämnade MP walkover och lät sina tyska kollegor motarbeta såväl vägtransporternas som bostädernas introducering i utsläppshandeln. Vad Miljöpartiet ville göra i miljöutskottet vet vi inte, eftersom Pär Holmgren överraskande nog inte lämnade in ett enda ändringsförslag.

Det är i Bryssel som vi svenska politiker verkligen kan göra störst skillnad för klimatet. Det är här vi kan kompensera för den svenska regeringens sorgliga neddragningar på klimatarbetet. Därför behövs aktiva politiker som pushar klimatagendan framåt, det räcker inte med att ha ordet miljö i partinamnet. Sover man under förhandlingarna och missar chansen att påverka när Europas klimatpolitik ska avgöras, så kanske man inte ska kalla sig för ett grönt parti.

När Europaparlamentet förra veckan röstade ja till den nya utsläppshandeln blev det tydligt vilka det är som styr över klimatpolitiken i Sverige i dag – och hur ihåligt deras snack om att klimatet måste räddas i andra länder än i Sverige är.

SD:s Charlie Weimers och Johan Nissinen – och deras tidigare partikamrat, numera politiska vilden, Peter Lundgren var de enda svenskarna som röstade nej.

Nämnda personer

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)
fil. kand. statsvetenskap (Karlstads uni., 2007)

Jakop Dalunde

Europaparlamentariker (MP)
Brandman (Räddningsverket, 2005)

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)
Licentiatexamen i meteorologi (Uppsala uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00