Debatt

Djurskyddet Sverige: Sluta använda falukorven som slagträ

I ett samhälle där både djur och människor får leva ett gott liv kan det inte vara falukorv och andra animaliska livsmedel som är den billiga basmaten. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, och Gunnela Ståhle, ordförande Vi konsumenter och styrelseledamot Djurskyddet Sverige.

Ebba Busch (KD) och den berömda falukorven.
Ebba Busch (KD) och den berömda falukorven.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ingen kan väl ha missat falukorven som dök upp i partiledardebatterna i slutet av valrörelsen. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch använde falukorven som ett exempel på att ”vanligt folk” inte längre har råd med mat. För några dagar sedan lyfte Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar återigen falukorvens pris som ett argument för att ”vanliga familjer” behöver ett krispaket för att ha råd med maten.

Onaturliga förhållanden

Vi har stor respekt för att många människor har svårt att få pengarna att räcka i tider av höjd inflation, höga el- och bränslepriser och att politikerna kommer med förslag för att stötta konsumenterna. Men att falukorven får vara slagträ i denna debatt är tyvärr symtomatiskt i en tid när djurskyddsfrågorna inte alls är på agendan. Falukorv görs av griskött. Förhoppningsvis av svenskt griskött, men även om svenska grisar har det mindre dåligt än grisar från Danmark eller andra länder så är situationen för svenska grisar långt ifrån bra.

Den svenska djurskyddslagen säger att djur ska ”hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att:
   1. deras välfärd främjas.
   2. de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende), och
   3. beteendestörningar förebyggs.”

Alla vet att grisars naturliga beteende är att böka i jord och lera. Ändå är det bara några få procent av Sveriges grisar som får gå ute och böka, den stora majoriteten hålls på betonggolv och har endast lite strö att böka runt med. Grisarna har också pressats till att föda fler kultingar vilket innebär en påfrestning för suggan och även ökar risken för smågrisarna blir sjuka av att avvänjas för tidigt.

Gris till lägsta pris

Sveriges grisföretagare har under många år känt en press från utländska konkurrenter som genom att sätta suggor i bur och kupera svansar kan producera billigare griskött. När allt handlar om lägsta pris gynnas inte djuren och djurvälfärden. I Tidöavtalet skriver regeringen och Sverigedemokraterna att en djurvälfärdsutredning ska genomföras ”om möjligheterna att på ett sätt som är förenligt med den gemensamma jordbrukspolitiken i EU balansera konkurrensförutsättningarna för svenska livsmedelsproducenter med bibehållna högt ställda svenska djurhållningskrav”. Syftet ska vara att stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion och samtidigt förbättra den globala djurvälfärden.

Sveriges grisföretagare har under många år känt en press från utländska konkurrenter som genom att sätta suggor i bur och kupera svansar kan producera billigare griskött.

Vi tolkar detta som att man är beredd att överge svenska djurskyddskrav som exempelvis beteskravet för mjölkkor och förprövning av djurstallar från djurskyddssynpunkt. Och vi ser inga ambitioner om en ökad djurvälfärd där burhållning av minkar och höns förbjuds eller där alla grisar ger rätt att gå ute och böka. Trots att det borde vara så djurhållningen såg ut om man tog kraven i djurskyddslagen på allvar.

Välj rätt kött

I ett samhälle där både djur och människor får leva ett gott liv kan det inte vara falukorv och andra animaliska livsmedel som är den billiga basmaten. Vi behöver äta mer vegetariskt och den som fortsatt vill äta korv eller annat animaliskt protein måste kunna välja kött från djur som har det bra, som får gå ute och beta eller böka, och vara beredd att betala mer för det.

Så politiker, fortsätt gärna ert arbete för att alla människor ska ha råd att äta sig mätta. Men gör det inte på bekostnad av djuren, så sluta använda falukorven som ett slagträ. Behandla den med den respekt som grisen som den innehåller förtjänar.

Nämnda personer

Åsa Hagelstedt

Generalsekreterare, Djurskyddet Sverige
fil. mag. statsvetenskap från Stockholms universitet

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00