Danmarks klimatminister: Läckan värre för klimatet än för havsmiljön

Det är svårt att toppa läckan från Nord Stream 1 och Nord Stream 2 i Östersjön, enligt danska klimatministern Dan Jørgensen. Läckan är långt värre för klimatet än för miljö och livet i havet.

Bred uppställning. Statsminister Mette Frederiksen, försvarsminister Morten Bødskov, utrikesminister Jeppe Kofod samt klimat- och energiminister Dan Jørgensen håller en pressträff om läckorna på Nord Stream 1 och 2.
Bred uppställning. Statsminister Mette Frederiksen, försvarsminister Morten Bødskov, utrikesminister Jeppe Kofod samt klimat- och energiminister Dan Jørgensen håller en pressträff om läckorna på Nord Stream 1 och 2.Foto: Emil Helms/Ritzau/TT

Det är svårt att göra något med det bubblande havet av gas i Östersjön. Det sade klimatminister Dan Jørgensen (S) på pressträffen i tisdags kväll, när han tillsammans med statsminister Mette Fredriksen, utrikesminister Jeppe Kofod och försvarsminister Morten Bødskov informerade om situationen vid gasledningarna i Östersjön.

– Vi kan i nuläget inte säga hur länge läckorna kommer fortsätta, men det rör sig om minst en vecka, sade Dan Jørgensen och tillade:

– Myndigheterna tittar på om de kan täta läckorna, men det är mycket, mycket svårt. Vi är inte optimistiska.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00